Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ се предомислио: Нема поступка против три телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2015.

Извор: rs.n1info.com

РЕМ се предомислио: Нема поступка против три телевизије

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), након трочасовне седнице, утврдило је да је сетом нових медијских закона престало да важи Опште обавезујуће упутство за емитере и да стога не постоји основ да се покрене поступак за утврђивање одговорности телевизија које су директно преносиле прославу седам година од оснивања Српске напредне странке.

 

Председник Савета РЕМ-а Горан Караџић каже да је то тело први пут поступало по оваквој пријави након доношења новог сета медијских закона и додао да одлука није донета једногласно.

На питање новинарке Н1 Јоване Штетин да ли то значи да телевизије сад могу несметано да емитују скупове странака и ван предизборних кампања, Караџић је одговорио потврдно.

"Правило важи све док се не донесе нови кодекс, а биће позвани представници новинарских удружења да учествују у његовом писању", рекао је он.

Подсетимо, уочи седнице Караџић је за Н1 најавио покретање поступка против телевизија Хепи, Пинк и Студио Б, против којих је Независно удружење новинара Србије (НУНС) поднело пријаве.

"Уврстили смо тачку у дневни ред јер је то законом забрањено већ осам година. Мониторинг ове три телевизије вршимо 24 сата 365 дана у години. Наше стручне службе прикупљају податке да ли је још неко од емитера преносио прославу страначког скупа и уколико се утврди да јесте поступићемо и према њима на исти начин", рекао је јутрос Караџић за Н1.

Према његовим речима, РЕМ је и раније покретао поступке за изрицање мера емитерима због сличних преноса.

"Слични преноси су се догађали кад су у питању готово све странке и кад неко од медија посегне за тиме увек смо водили поступке, тако да ћемо и овај поступак привести крају и донети одлуку о изрицању мере", рекао је председник Савета РЕМ.

Караџић каже да је до сада пракса била да се, за овакве поступке, изриче мера опомене.

Прецизирао је да су емитери прекршили Опште обезујуће упутство које забрањује директно или индиректно рекламирање политичке организације и оглашавање њихових скупова, ван предизборне кампање. Караџић је подсетио да је то тело до сада покренуло око 20 сличних поступака.

 

Обрадовић за Н1: Скандалозна одлука

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић оценио је за Н1 да је одлука РЕМ-а скандалозна и да представља преседан.

"Тај правилник још постоји на сајту РЕМ и ми смо се у својој пријави позивали на њега јер нигде не пише да је ван снаге", објашњава он.

Обрадовић каже да је реч о очигледном примеру да је "Савет РЕМ-а стављен у функцију дневне политике, а не посла који им је намењен".

Додаје да НУНС жели да учествује у писању новог правилника.

"Али нисмо сигурни колико то има смисла након данашње одлуке РЕМ-а", закључује Обрадовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси