Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереница: Вечерње новости прекршиле Закон о забрани дискриминације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2015.

Извор: Бета

Повереница: Вечерње новости прекршиле Закон о забрани дискриминације

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић саопштила је да је дневни лист Вечерње новости прекршио Закон о забрани дискриминације објављивањем текста под насловом "Ужас у Смедереву: Ром обљубио девојчицу", саопштено је данас.

 

Текст је објављен у штампаном и електронском издању тог листа у марту 2015. године, а притужбу је повереници поднела организација Праксис, наводећи да национална припадност осумњиченог не сме бити напоменута, осим уколико није у непосредној вези с врстом и природом извршеног кривичног дела.

Такође је наведено и да се тим текстом подстиче дискриминација, мржња и насиље према припадницима ромске националности. 

Повереница за заштиту равноправности је у току поступка затражила мишљење главног и одговорног уредника дневног листа Вечерње новости, али изјашњење на притужбу није достављено.

"Степен одговорности листа Вечерње новости је још већи, јер је у питању лист с националним тиражом, који се дистрибуира на територији целе државе и који својим текстовима утиче на формирање мишљења јавног мњења, па је због тога дужан да води рачуна о објављивању текстова који својим садржајем промовишу предрасуде и подстичу непријатељско и увредљиво окружење за одређене друштвене групе", наводи се у закључку поверенице. 

Она је изразила наду да ће Вечерње новости настојати да кроз прилоге које објављују, развију свест о равноправности националних мањина, посебно ромске националне мањине која је веома дискриминисана у друштву. 

Повереница за заштиту равноправности препоручила је главном и одговорном уреднику листа Вечерње новости да убудуће не објављује прилоге који су узнемирујући и понижавајући према ромској националној мањини и да води рачуна да у оквиру својих редовних активности не крши законске прописе о забрани дискриминације. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси