Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Британски фоторепортер: Српска полиција нам је много помогла
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2015.

Извор: Танјуг

Британски фоторепортер: Српска полиција нам је много помогла

Слободни фоторепортер из Велике Британије Фарел Александер Џејмс, кога су напали припадници хрватске полиције на граници са Србијом, рекао је данас да се инцидент догодио на српској територији и истакао да је српска полиција била од велике помоћи њему и његовим колегама.

 

Џејмс је, детаљно описујући Танјугу шта се јуче догодило на српско-хрватској граници, рекао да су хрватски полицајци ушли на територију Србије са намером да их претуку што га је, како каже, запањило и чиме су заиста "прешли границу".

"Стајао сам у блату и посматрао гомилу људи блокираних густим кордоном полиције. У једном тренутку сам морао да обришем фотоапарат па сам направио паузу у снимању. Одједном сам иза себе зачуо брзе, тешке кораке и, окренувши се, осетио тако снажан ударац да сам пао на земљу", прича он.

Како каже, "особа у тамноплавој униформи" стајала је изнад њега и покушавала да му отме фотоапарат који му је висио око врата, давећи га и снажно трзајући апарат све док га није скинула, а онда га је бацила у ваздух.

После тога је Џејмс, како наводи, с муком устао и инстинктивно кренуо у потрагу за фотоапаратом, али га је исти униформисани мушкарац ударио у груди и почео да виче на њега.

"Ко је био тај човек? Шта је хтео? Знао сам да је то хрватски полицајац јер је имао црвено-белу шаховницу на униформи, а на леђима натпис на латиници 'Полиција' ", објашњава британски фоторепортер.

Сећа се да је поново устао и, пренеражен пошто је схватио да је то хрватски полицајац, стајао тако паралисан док је његов колега, неколико метара даље, доживљавао исту судбину.

"Хрватски полицајци су напали и сниматеље из Ал Џазире и Франс преса, а све се то догодило на српској територији", истиче Џејмс.

Убрзо након тога нестали су и полицајци и фотоапарати, наставља Џејмс и додаје да, када је са колегама опрезно пришао хрватској полицији у покушају да врате опрему, полицајци нису желели ништа ни да потврде ни да порекну, како не би себе довели у невољу.

Озбиљност ситуације британски фоторепортер је, каже, схватио тек када су њему и колегама пришли српски полицајци.

"Српска полиција је била од велике помоћи, а када се раширила вест о томе шта се догодило, постало је јасно да су заинтересовани да ствар изнесу на чистац", наводи Џејмс.

Потом су га, како објашњава, одвели у станицу пограничне српске полиције где је дао изјаву, а убрзо се ту појавио и његов фотоапарат, блатњав и поломљен, али са неоштећеном меморијском картицом.

"Схватили смо да смо били умешани у међународни дипломатски инцидент, што нам је постало још јасније када смо нешто касније консултовали интернет и установили да су сви медији већ известили о томе", каже он.

Џејмс наводи да је са колегам напустио полицијску станицу у четири сата ујутру, након чега су, као што су и планирали, прешли границу са Хрватском.

"Српски полицајци су били дивни, учтиви и невероватно ефикасни. Хвала њима и њиховој влади", поручио је британски новинар.

Џејмс са још петорицом колега путује по Европи како би снимили документарац под називом "Негде тамо", о истинитим причама о људима који беже од рата, угњетавања и патњи, о чему се може сазнати више на њиховој Фејсбук страници са линком https://www.facebook.com/somewhereoutthere.eu.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси