Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НОПС: Грађани неће таксу за РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2015.

Извор: b92.net

НОПС: Грађани неће таксу за РТС

Имајући у виду чињеницу да коначну одлуку о увођењу и висини таксе доноси Влада Србије, Национална организација потрошача Србије апелује на надлежне органе да још једном размотре утврђену висину и по многима споран начин утврђивања обвезника плаћања таксе.

НОПС позива владу да се не усвајају “лака” и “брза решења”, већ искључиво она која су у складу са законима и у интересу грађана Србије.

“Грађани имају право да одлучују да ли ће и на који начин финансирати јавне сервисе будући да се кроз њихову основну делатност омогућава остваривање јавног интереса у области јавног информисања и пружају свеобухватне медијске услуге”, наводи се у саопштењу НОПС-а.

НОПС је објавио и резултате анкете који показују да већина грађана Србије не подржава плаћање таксе за РТС.

Како је саопштио НОПС, од укупно 1.677 потрошача који су одговорили на анкету, 64 потрошача (3,82%) је на постављено питање одговорило са “Да”, 1568 потрошача (93,50%) је као свој одговор изабрало “Не”, док је 45 потрошача (2,68%) изјавило да “Немају јасан став о наведеној теми”.

Питање је гласило: Да ли подржавате таксу као начин да се обезбеди финансирање и независност јавних медијских сервиса?

На основу прикупљених резултата, стиче се свеобухватни утисак да потрошачи не подражавају таксу као начин да се обезбеди финансирање и независност јавних медијских сервиса, саопштио је НОПС.

Графички приказано, одговори на анкету се могу представити на следећи начин:

У склопу ове актуелне вести, НОПС је такође објавила, на својој страници на социјалној мрежи фејсбук, и једну слику која на шаљив начин испитује мишљење потрошача о квалитету програма јавних медијских сервиса.

Свега неколико дана након објаве ове слике, на истој је забележено: 2.119 потрошача је поделило ову вест са својим пријатељима (share), при чему је 14.964 потрошача изјавило је да им се свиђа објављена вест (like), при чему је 32.039 потрошача је прочитало објављену вест.

Узевши у обзир наведене анкете и бројне негативне коментаре потрошача, евидентно је да се грађани Србије противе увођењу таксе као основном извору финансирања јавних медијских сервиса, наводи НОПС.

Увидом у коментаре стиче се утисак да се потрошачи залажу да се финансирање јавног сервиса реши на начин да део решења буду оператори кабловксе телевизије, док би за потрошаче који не поседују прикључак за кабловску телевизију решење могло да буде потписивање уговора са јавним медијским установама — РТС или РТВ (за кориснике са територије АП Војводине).

Коментари (1)

Остави коментар
уто

20.10.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:06

Gradjani nece - poslanici hoce

Građani neće taksu za RTS, ali hoce Narodna skupstina Republike Srbije, odno sno narodni poslanici, donosenjem Zakona o javnim medijskim serbisima.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси