Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Узбуњивачи морају да буду заштићени од одмазде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2015.

Аутор: Александра Петровић Извор: Политика

Узбуњивачи морају да буду заштићени од одмазде

Претња новинарима истовремено је и претња свим будућим узбуњивачима да не сарађују са новинарима. Заштита новинарских извора је неопходан услов за слободу штампе, а задатак новинара је да буду солидарни са узбуњивачима.

То су поруке са конференције „Заштита узбуњивача и новинарских извора”, у организацији портала „Пиштаљка”, која је одржана у Прес центру Удружења новинара Србије.

Главни уредник „Пиштаљке” Владимир Радомировић нагласио је да Закон о заштити узбуњивача неће значити ништа ако га не користимо.

– Ни најбољи закон не значи ништа ако надлежни органи не реагују на пријаве узбуњивача. Новинари су на истом задатку и дужни су да штите своје изворе. Када одбију да открију свој извор, новинари тиме упућују поруку свим будућим узбуњивачима да ће бити заштићени као извор информација. То је порука да узбуњивачи могу без страха да се обрате новинарима – рекао је Радомировић.

Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије Петар Јеремић истакао је да и у Кодексу новинара пише да не треба откривати своје изворе, али да проблеми могу настати када се анонимни извори измишљају, што није ретка појава.

Конференцији је присуствовао и амерички стручњак Том Дивајн, који се заштитом узбуњивача бави од 1979. године и до сада је радио са више од пет хиљада узбуњивача којима је помогао да се заштите од одмазде послодавца.

Међу његовим клијентима је и легендарни полицајац Френк Серпико, који је разоткрио корупцију у њујоршкој полицији.

Дивајн заговара снажну законску заштиту узбуњивача и био је консултант радне групе за израду српског Закона о заштити узбуњивача.

– И Мартин Лутер и Галилео и Коперник били су узбуњивачи у своје време. И они су имали одмазду. Тога ће увек бити, јер људи који имају моћ увек покушавају да прете онима који желе да ограниче њихову моћ – рекао је Дивајн.

Примена нашег Закона о заштити узбуњивача почела је 5. јуна ове године.

До средине октобра правном саветовалишту „Пиштаљке” обратила су се 463 узбуњивача или потенцијална узбуњивача, тражећи савете о томе коме могу пријавити злоупотребе, о судским поступцима и примени закона.

Конференцији је присуствовала и новинарка Јелена Спасић, која је 2011. године објавила текст „Државни органи потпуно неспремни за рат”, због чега је била кривично гоњена, јер је наводно нанела штету безбедности земље, а заправо је објавила информације које јавност има право да зна.

Она је рекла да до данас није добила документ са одлуком тужилаштва да одустаје од кривичног гоњења.

Владимир Радомировић навео је примере бившег директора Хитне помоћи Борка Јосифовског, који је још 2006. године говорио о спрези између неких лекара и погребних предузећа, али је због тога био жртва одмазде, јер је одмах био смењен и добио је отказ.

И судија Јакшић је узбуњивач

Том Дивајн је прошлог викенда на семинару судија у Врњачкој Бањи говорио о примени Закона о заштити узбуњивача.

Када је у сали емитована порука америчког полицајца Френка Серпика, за реч се јавио судија Благоје Јакшић, члан Високог савета судства.

Он је испричао како је био ухапшен и провео у притвору пет и по месеци због тога што је унутар ВСС указивао на незаконит реизбор судија и залагао се да се неизабране судије врате на посао.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси