Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кустурица ексклузивно за „Политику”: Није било договора са Вучићем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2015.

Аутор: П. О. Извор: Политика

Кустурица ексклузивно за „Политику”: Није било договора са Вучићем

Поводом изјаве Зорана Пановића о томе како је Вучић „морао да зна” шта ће у свом јучерашњем говору на свечаности Српске напредне странке поручити Емир Кустурица, прослављени режисер је ексклузивно за „Политику” рекао: „Као да код нас још трају навике из времена Централног комитета СК, јер они који тако тумаче стварност су очигледно још под јаким утиском прошлих времена. Наравно да није било никаквог договора између мене и Александра Вучића око онога што ћу ја да кажем. Мислим да је све што сам рекао, уосталом, претходно већ речено и написано.

 

Мој долазак на свечаност у Сава Центру био је пре свега потреба да се захвалим Вучићу на доприносу Андрићевом Институту и посебно Андрић Граду, као и Мокрој Гори. Све што сам написао и рекао су моја дубока лична уверења. Наравно да Александар Вучић није имао појма о томе шта ја намеравам да кажем. Занимљиво је да је британски амбасадор бурно реаговао на једну истину, потиснуту већ дуже време, али ипак голу истину.”

На јучерашњој свечаности у Центру Сава поводом обележавања седам година СНС-а амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф напустио је салу док је за говорницом био режисер Емир Кустурица. 

Британски амбасадор напустио је салу у тренутку када је Кустурица рекао да није „случајно то што нам је баш Британац донео вест да улазак у ЕУ значи признавање Косова”. 

У Дневнику РСТ-а, Зоран Пановић, главни уредник „Данаса” Зоран Пановић коментаришући збивања на прослваи напредњака рекао је да то „Вучићева представа јер је морао да зна шта ће у свом говору поручити режисер Емир Кустурица”.

Потом се огласила и Српска напредна странка која је у саопштењу навела да су „оптужбе РТС-а и њиховог аналитичара Зорана Пановића да је председник Српске напредне странке и председник Владе Србије, Александар Вучић, режирао представу и политички напад на амбасадора Велике Британије у Београду, Дениса Кифа, скандалозне”.

„Српска напредна странка указује јавности на чињеницу да Александар Вучић никада није, нити ће икада контролисати говоре својих пријатеља, сарадника и гостију, а режије и представе увек ћемо оставити РТС-у и разним Пановићима”, наведено је у саопштењу Службе за информисање СНС. 

Александар Вучић, премијер Срвије и председник СНС, у говору после обраћања Емира Кустурице је рекао:

„Даме и господо, драги пријатељи, а сви који су овде са нама наши су пријатељи. И мислим да смо успели да покажемо да смо у стању да окупимо људе из целог света, који не морају да нас подржавају, али који желе, могу и хоће да нас чују. Зато вас молим да једном великим аплаузом поздравите све наше пријатеље из света, све амбасадоре који су овде, да се мој пријатељ Кустурица не наљути, и Дениса Кифа, и господина Чепурина, и да покажемо даје то пут који ћемо да градимо и правимо и у будућности.„

----------------------------------------------------
Пановић: Господо напредњаци јако сте тенденциозни

„Политика” од Зорана Пановића главног уредника „Данаса” добила реаговање на контроверзу изазвану његовим гостовањем на РТС-у у суботу вече. Објављујемо део тог тог текста који ће се појавити у “Данасу” у понедељак.

„Господо напредњаци, јако сте тенденциозни и манипулативни. Заиста се, можда и наивно, дубоко надам да тон и стил саопштења нису Вучићеви већ да је неко претерао у ревносном извршењу наређења председника странке. Ваше саопштење је, а не оно што сам ја рекао на РТС, скандалозно… Ви у мојим речима параноично тражите инсинуације. И на крају испаде да сам ја рекао да је „Вучић режирао представу и политички напад на амбасадора Велике Британије”. 

То значи да сам ја рекао и мислио да су се Вучић и Кустурица унапред договорили, и да је обраћање Кустурице део некакве режије. Малтене као што ви, у вашим конструкцијама, мислите да смо се РТС и ја договорили.

Водитељ „Дневника” ме је на крају гостовања питао да прокоментаришем излазак британског амбасадора из сале након што је ту земљу критиковао Кустурица. Ја сам одговорио да је све то једна велика представа (мислећи на целу Скупштину), као што сам и рекао да је Вучић вероватно знао шта Кустурица мисли и шта ће рећи чим га је звао на Скупштину.

тавови господина Кустурице су општепознати и легитимни. Знајући његов темперамент, сумњам да би он пропустио овакву трибину да нешто каже у свом стилу. Не верујем да је Вучић мислио да ће Кустурица да позове на наставак европског пута Србије и неопходност што чвршћег повезивања Србије са евроатлантским структурама. Кад сам рекао „представа”, не мислим, буквални напредњаци, на представу како се режира у позоришту. Па чак и у позоришту има импровизација. 

Питајте Кокана. На вашој Скупштини их је било мало превише, на моменте то је личило на протоколарни скандал, али то нисам рекао на РТС.”

------------------------------------------------------

НУНС: Недопустив притисак СНС на јавни сервис

Независно удружење новинара Србије (НУНС) оценило је данас да Српска напредна странка (СНС), саопштењем поводом гостовања Зорана Пановића, главног и одговорног уредника „Данаса” у Другом дневнику РТС-а, врши отворен притисак на уређивачку политику јавног сервиса.
Главни уредник листа „Данас” Зоран Пановић рекао је синоћ у Дневнику РТС, коментаришући прославу поводом седам година рада СНС, да је то „Вучићева представа”, јер је „морао да зна” шта ће у свом говору поручити режисер Емир Кустурица.

Кустурица је, обраћајући се окупљенима у београдском Центру „Сава”, рекао да није „случајно то што нам је баш Британац донео вест да улазак у ЕУ значи признавање Косова”.
НУНС је у свом саопштењу упозорио СНС да је обавеза новинара да саговорнику постави питања о најважнијим друштвеним темама, а да је суштина постојања јавног сервиса, и медија уопште, стварање могућности да се чују различита мишљења.  „Вредносним изједначавањем става саговорника и питања водитеља Дневника, уз генералну квалификацију да су то 'опужбе РТС-а', Српска напредна странка показује да не схвата концепт јавног сервиса који мора бити отворен за сваку врсту друштвеног дијалога”, истакао је НУНС.

Српска напредна странка реаговала је синоћ саопштењем у којем је навела како сматра да су оптужбе РТС-а и Зорана Пановића да је председник СНС-а и председник Владе Србије, Александар Вучић, режирао представу и политички напад на амбасадора Велике Британије у Београду, Дениса Кифа - скандалозне.

„Српска напредна странка указује јавности на чињеницу да Александар Вучић никада није, нити ће икада контролисати говоре својих пријатеља, сарадника и гостију, а режије и представе увек ћемо оставити РТС-у и разним Пановићима”, наводи се у саопштењу Службе за информисање СНС, које преноси Танјуг.

НУНС је такође изразио велику забринутост „због оваквих реакција СНС и игнорисања основних поставки слободе јавног изражавања као основа демократије у сваком друштву”, напомињући да је СНС најутицанија странка у Србији и њен став према медијским слободама је веома значајан за укупну атмосферу на медијској сцени.

----------------------------------------------------------

Покрет социјалиста: Нећемо дозволити да се једино Вучић критикује

Покрет социјалиста данас је, поводом реаговања НУНС-а, саопштио да неће дозволити да у Србији једина особа коју је без икаквих последица могуће критиковати, нападати, оптуживати и клеветати, буде премијер Александар Вучић.

„Чим се критике упуте на рачун неког другог, одмах нека 'независна' удружења скоче са причом о цензури, политичким притисцима, аутократији”, наводи се у саопштењу, које преноси Танјуг.

Покрет социјалиста оцењује да је „срамотно” што се НУНС, као удружење које би требало да буде крајње професионално и непристрасно, „последњих недеља ставља на страну свих оних који покушавају да својим лажима изазову политичке тензије у Србији и наруше углед премијера”.

НУНС је раније данас оценио да СНС, саопштењем поводом гостовања Зорана Пановића, главног и одговорног уредника „Данаса” у Другом дневнику РТС-а, врши отворен притисак на уређивачку политику јавног сервиса. Пановић је, коментаришући прославу седам година СНС, рекао да је то „Вучићева представа”, јер је он „морао да зна” шта ће у свом говору поручити режисер Емир Кустурица.

„Ми знамо на примеру нашег председника Александра Вулина, како НУНС ћути када се води прљава кампања и када се шире лажи. Зато, позивамо НУНС да се позабавим етиком у новинарству и да престане да дели медије на оне које треба штити и оне које треба нападати, као и да престане да дели учеснике у јавном животу који на оне који морају бити безусловно заштићени и беспоговирно слушани и оне о којима је дозвољено изрећи и написати, сваку лаж и увреду. Наравно, увек без последица”, додаје се у саопштењу Покрета социјалиста.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

19.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:30

molim da

....ne prepisujete izjave bosanskih jarana Ljilje, bez obzira sto je uzurpirala fotelje i UNSa i Politike. Lljiljo, vodi ga kuci na rahatlokum i kahvu, a nas ostavi na miru.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси