Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истиномер био на градилишту на коме је камен темељац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2015.

Извор: Истиномер

Истиномер био на градилишту на коме је камен темељац

Зорана Михајловић: “Разговарала сам са градоначелником управо о свему томе, али хајде да обавестимо и да кажемо грађанима Србије да је у питању пре свега део где се гради. Дакле, ограђен део где се већ врше радови јер  смо поставили камен темељац — то је градилиште.” Министарка грађевинарства о инциденту Истиномера са Комуналном полицијом (Н1, 13. 10. 2015. године)

 

Коментар Истиномера

Коментаришући инцидент када је Комунална полиција екипу Истиномера 25. септембра удаљила са Савског кеја током снимања интервјуа са Добрицом Веселиновићем из “Иницијативе Не да(ви)мо Београд”, министарка Зорана Михајловић је у интервјуу телевизији Н1, рекла да разуме поступак Комуналне полиције јер је Истиномер покушавао да интервју снима на градилишту.

Том приликом су нам написане прекршајне пријаве “због уласка на  градилиште и ометања службеног лица у обављању дужности”. Снимак догађаја, међутим, показује да нигде у близини није било знакова да је у питању градилиште, нити да је пролазницима забрањен приступ.

Такође, фотографије које је Истиномер направио тог дана на Савској променади јасно показују да у тренутку доласка наше екипе на шеталиште није била постављена ограда нити било какав знак који би указивао да је туда забрањен пролазак. Тек након интервенције Комуналне полиције, непозната лица поставила су жичану ограду непосредно поред почетка реконструисаног дела шеталишта.

Тог дана, на делу реконструисаног шеталишта, осим рекламног билборда, није било ознаке грађевинских радова која би садржала податке о броју грађевинске дозволе, временском трајању радова нити података о инвеститору. Према Правилнику о изгледу, садржини и месту постављања градилишне табле прописно обележено градилиште има таблу на којој, између осталих, стоје информације о извођачу радова, инвеститору, броју решења којим је издата грађевинска дозвола, име одговорног пројектанта итд.

Министарка Михајловић је у интервјуу телевизији Н1 навела и нетачан податак у вези са датумом инцидента. Наиме, она је казала да је екипа Истиномера била на “ограђеном делу где се већ врше радови јер смо, како је рекла, “ми (Инвеститор) већ поставили камен темељац - то је градилиште”. Истиномер подсећа да је наша екипа удаљена са Савске променаде два дана пре постављања камена темељца, 25. септембра. Такође, место инцидента је шеталиште испред ресторана “Саванова” које је од самог места где је званично положен камен темељац удаљено око пола километра. То значи да је министарка Михајловић нетачно закључила и то да су новинари Истиномера били на ограђеном градилишту где је постављен камен темељац.

Иначе, фотографије, које је Истиномер направио тог дана на лицу места, показују да је осим нас, на Савском шеталишту било и других грађана, али и службеника градске управе којима није забрањен приступ уз образложење да је у питању “градилиште”.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре оправдала је поступак Комуналне полиције и тиме што наши новинари нису имали заштитну опрему која се захтева када се снима на градилишту. Међутим, фотографије доказују да заштитну опрему попут шлемова нису имали ни начелник Комуналне полиције Никола Ристић, нити његов заменик Дарко Вујсић.

Узевши у обзир да одговорни за овај инцидент и даље тврде да је у питању било градилиште, иако постоје докази да то није случај, Истиномер од Комуналне полиције тражи одговоре на питања због чега је онда само екипа Истиномера удаљена са тог места иако је очигледно да нисмо били једини без заштитне опреме на том месту.

У одговору Комуналне полиције медијима стоји да су они на лице места дошли по пријави НН лица због нарушавања комуналног реда.

“Патрола је дошла на лице места по пријави НН лица због нарушавања комуналног реда извођењем грађевинских радова, расипањем грађевинског материјала и прљањем шеталишта на Савском кеју бб, код ресторана “Саванова“. Како се са снимка може видети, снимање нико није спречавао, нити је према лицима у прекршају примењивана било каква сила након што су иста пристала да сарађују са комуналним полицајцима”, гласи одговор београдске Комуналне полиције Удружењу новинара Србије (УНС) на питање због чега су написане прекршајне пријаве члановима редакције “Истиномера”.

Након овог одговора, упутили смо питања Комуналној полицији да ли је утврђено да је новинарска екипа нарушавала комунални ред на Кеју “извођењем грађевинских радова, расипањем грађевинског материјала и прљањем шеталишта”, као и да ли је покренут поступак против одговорних због лажне пријаве.

Иако одговор нисмо још увек добили, Зорана Михајловић је у интервјуу потврдила податак да су ипак радници обезбеђења позвали комуналну полицију, а не како стоји у саопштењу комуналне полицијеНН лица.

“Колеге новинари су кренули да уђу у део који је ограђен, људи из обезбеђења су обавестили комуналну полицију што мислим да је сасвим коректно и због тога су колеге из Истиномера ја мислим, удаљени са градилишта”, рекла је министарка.

Очекујемо реакције Заштитника грађана и Поверенице за заштиту равноправности, којима смо упутили притужбе.

Инсистираћемо на томе да Комунална полиција ради у јавном интересу. Бићемо истрајни, а позивамо и вас да нам својим предлозима, сугестијама и информацијама помогнете у томе.

Готова прича, поступање почело!

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси