Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Друго саслушање уредника Телепромптера: “Новинарска тајна не важи за тебе пошто ниси новинар”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2015.

Извор: teleprompter.rs

Друго саслушање уредника Телепромптера: “Новинарска тајна не важи за тебе пошто ниси новинар”

У седишту Министарства унутрашњих послова у Београду одржано је друго саслушање уредника Телепромптера, Данила Реџеповића, поводом објављеног транскрипта прислушкиваног разговора између Бојана Пајтића и Лидије Удовички.

 

У односу на прво саслушање, друго је трајало краће и инспектори су овога пута имали јасну намеру – оспорити чињеницу да је Данило Реџеповић новинар.

Саслушању су присуствовале четири особе – два инспектора, иста девојка која је водила прво саслушање и јавни тужилац Бранко Стаменковић. Стаменковић је овога пута водио главну реч.

Јавни тужилац је на самом почетку саслушања покушао да оспори чињеницу да је Teleprompter.rs медиј, тврдећи да није усписан у Регистар медија који води Агенција за привредне регистре. Уредник Телепромптера је констатовао чињеницу да Телепромптер није уписан у Регистар медија и додао да сматра да упис у Регистар није обавезан.

Затим су инспектори и тужилац покушали да оспоре и чињеницу да је Реџеповић новинар.

Стаменковић је питао уредника Телепромптера како може да докаже свој статус новинара. Реџеповић је рекао да он лично себе сматра новинаром и да има више од шест година искуства у том послу.

Тужилац је затим констатовао да уредник Телепромптера није ни уредник, ни новинар јер је раније установио да Телепромптер није медиј. Реџеповићу је затим постављено питање да ли је члан неког новинарског удружења. Рекао је да није.

То за тужиоца и инспекторе из неког разлога представља чврст доказ да Реџеповић није новинар.

Реџеповић је више пута позвао Стаменковића да му дословно цитира члан закона који дефинише како се постаје новинар, шта значи бити новинар и на који начин се престаје бити новинар.

Имајући у виду то да ниједан закон тачно не дефинише појам новинара, Стаменковић се послужио правном филозофијом. Није успео да цитира тражени закон, наводећи да “они нису ту да држе правне лекције.”

Крајњи закључак је био – Телепромптера није медиј, Реџеповић није новинар ни уредник, дакле, не може се позивати на члан Закон о јавном информисању и медијима који се односи на чување новинарске тајне.

Реџеповић је рекао да ће онда суд морати да утврди да ли је он новинар или не, а да извор информације и даље неће открити.

Стаменковић је затим рекао да уредник Телепромптера није новинар, већ држављанин Републике Србије (?) и да нема право да се позива на Закон о јавном информисању и медијима, па се одбијање да открије извор информација може тумачи као одбијање сарадње са државним органима.

Иста девојка која је водила прво саслушање убацила се речима да Закон о јавном информисању и медијима штити Реџеповића колико и њу. Додала је да је уредник Телепромптера одбијањем да открије извор информација највероватније “у кривичном делу” и да ће му у наредних неколико дана то бити јасно.

Реџеповић је позвао инсекторе МУП-а да слободно испитању његову кривичну одговорност.

Уредник Телепромптера поново је одбио да потпише записник. Као и током претходног саслушања, инспектори и тужилац покушали су да убеде Реџеповића да потпише записник.

Инспектор из УКП-а саветовао је уредника Телепромптера да потпише записник јер ће потписом потврдити аутентичност. Уколико то не уради, “неко ће моћи тим документом да манипулише”!

Реџеповић је рекао да му је драго што сада зна да ће МУП манипулисати његовом непотписаном изјавом. Одмах се убацио тужилац Стаменковић како би извукао ситуацију. Он је рекао да нико неће манипулисати изјавом и додао да не жели да чује реч “манипулација” у оквиру кривичне истраге.

Уредник Телепромптера је више пута поновио да су то речи овлашћеног службеног лица. Генијалном инспектору није било свеједно када је схватио шта је заправо изјавио.

Реџеповићу је постављено питање због чега је објавио транскрипт. Рекао је да је објавио транскрипт зато што је желео да га објави.

Инспектори су констатовали да то није разлог. Реџеповић их је питао да му кажу због чега би они објавили транскрипт. Инспектор је рекао да би он тако нешто објавио како би надлежним органима указао на кривично дело.

Затим се убацио Стаменковић и констатовао да је транскрипт објављен због сензационализма. Уредник Телепромптера је рекао да су то његове речи и да му није јасно ко је спомињао сензационализам и какве то везе има са испитивањем.

Цинично се убацио инспектор УКП-а и констатовао: “Забога, Данило, па ваши сви наслови су сензационалистички. Ви их ваљда пишете па знате”.

Реџеповић се само гласно насмејао.

Све у свему, циљ другог саслушања био је да се уреднику Телепромптера предочи да он није новинар нити уредник и да због тога не може да се позива на Закон о јавном информисању и медијима. Прећено му је да ће против њега можда бити покренут кривични поступак.

Посебно је интересантно напоменути да државни органи нису прогањали новинаре који су објавили тајне снимке са састанка Ивице Дачића и нарко-боса. То је ваљда по закону пошто се зна да су снимци у јавност процурели из тужилаштва по налогу Александра Вучића.

Инспектори су по други пут понудили уреднику Телепромптера полиграфско испитивање. Није пристао.

Срамота је на шта су Министарство унутрашњих послова и тужилаштво спали зарад заштите Вучићевог кума!

 

 

Коментари (2)

Остави коментар
пон

19.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 10:01

OVAKVI NOVINARSTVO BLATE

Reče Redžepović da on "smatra sebe novinarom" i to je za njega potvrda da je novinar!
Novinrstvo, šta si doživelo!?
Po toj logici neko može da kaže da je lekar,hirurg,iako to nije, da je predsednik države,iako to nije,ali važno je da on smatara da je to!
Ne interesuju me te afere i to čime se bavi dotični Redžepović,ali novinar - SIGURNO NIJE. To što on "smatra" da jeste ,njegova je prvatna stvar,a pravno, profesionalno - NIJE.

Одговори
пет

16.10.

2015.

Novinaranonymous [нерегистровани] у 23:26

Čak i starlete

U zemlji Srbiji se danas svako može proglasiti novinarem, književnikom i umetnikom. Brojne starlete, pevači i pevačice bez osnovne, ili jedva sa osnovnom školom, pojavljuju se kao voditelji na elektronskim medijima, a neki se javljaju kao autori "bestselera" koji mame sa svakog kioska. Šta tek reći za armiju "urednika" sajtova koji su preplavili stranice fejsbuka i drugih internet oblika, putem kojih se "edukuju" građani Srbije. Ne treba se čuditi što se toj grupaciji piključio, mada nema nikakve veze sa novinarstvom, i s pravom osporeni novinar - urednik Telepromtera.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси