Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бујошевић: РТС је независан, Влада да реши проблем наплате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2015.

Извор: rs.n1info.com

Бујошевић: РТС је независан, Влада да реши проблем наплате

Генерални директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић изјавио је у Суботици да је РТС независан медиј, те да је његов циљ да та медијска кућа има јаке и самосталне уреднике.

 

"Ако мислите на то да мене неко зове телефоном, нико ме не зове. Ја хоћу да имам јаке уреднике рубрика. РТС је независан медиј", поручио је Бујошевић на Јавној расправи о програмима РТС-а, која је организвана у сарадњи са мисијом ОЕБС у Србији.

На питање да ли сматра да је у програмима јавног сервиса Србије довољно заступљено истраживачко новинарство, Бујошевић је казао да сматра да је свако новинарство истраживачко.

"Уопште не волим појам истраживачког новинарства, оно је истраживачко или није новинарство. Рад Владе Србије је сваког дана суштински заступљен на програмима РТС и кроз вести и кроз дебатне емисије. Право питање је да ли смо објективни или не", рекао је Бујошевић.

Додао је да ће се опозиција увек жалити на то да није довољно заступљена у програмима.

Он је рекао да РТС-у фале емисије у којима су заступљене теме везане за националне мањине, јер "нису до краја сигурни какав тај програм треба да буде".

РТС, за сада, има само једну емисију која се бави овом тематиком под називом "Грађанин".

На скупу је расправљано и о томе да ли РТС довољно простора посвећује емисијама које су усмерене на теме ратова деведесетих година прошлог века на простору бивше Југославије, на шта је Бујошевић прокоментарисао да је "таквих емисија увек било колико хоћете".

"Тога је било колико год хоћете на РТС-у, и сада и док су други демонстрирали против РТС-а, а ми смо још пре неколико година пуштали филмове о Сребреници и недавно о Олуји", рекао је он.

Додао је да у наредном периоду РТС нема намеру да у великој мери мења програмску шему, те да Влада Србије треба да обезбеди наплативост ТВ претплате, која би требала да износи 500 динара месечно, одосно око 6.000 динара годишње.

На Јавној расправи о програмима РТС је закључено да Први програм РТС има највећу гледаност "иако то није његова законска обавеза".

РТС само тражи оно што је одредио закон

Бујошевић се нада и да ће Влада решити проблем наплате таксе за јавни сервис и подсећа да је то њена законска обавеза.

"РТС само тражи оно што је одредио закон и што је обавеза Владе, а то је несметано и нормално функционисање РТС-а. Да би тога било, мора да се наплаћује такса. РТС само тражи да та такса буде наплатива", рекао је Бујошевић новинарима у Суботици, у паузи расправе о програмима РТС-а.

Он сматра да такса сада није наплатива, јер ако би на годишњем нивоу износила 6.000 динара, трошкови судског извршитеља у поступку њене наплате били 10.000 динара.

"Више би нас коштало плаћање извршитеља него што је висина те таксе. Зато мислим да је то бесмислено решење", навео је он.

Бујошевић процењује да је РТС-у потребно 90 милиона евра годишње за нормално функционисање и наводи да је то мање у односу на неке друге и сличне јавне сервисе. Он је прецизирао да Хрватска телевизија има између 180 и 220 милиона годишње, Финска 455, а Аустријска милијарду евра годишње.

 

Коментари (3)

Остави коментар
пет

16.10.

2015.

Taksistaanonymous [нерегистровани] у 23:34

Držim ga za reč

Valčja se podsdetiti na naslov iz "Blica" od 13.marta 2013. godione u kome se citira izjava g. Aleksandra Vučića koji jasno i glasno reče: "RTS pretplata samo preko mene mrtvog.

Одговори
пет

16.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:20

kakav osmeh

Od ovog osmeha hvata me jeza.

Одговори
чет

15.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 23:02

Ne zna

Nije tacno. Troskove izvrsenja snosi duznik.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси