Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без тајних извора информација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 10. 2015.

Извор: Фонет

Без тајних извора информација

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас у Стразбуру да извори новинарских информација неће остати тајна уколико су обавештајне службе заинтересоване за порекло вести.

 

Тајна могу остати само уколико је новинар прошао обавештајну обуку, па је у стању да заштити извор информације, рекао је Јанковић у седишту Савета Европе, током дводневног скупа о слободи изражавања.

Јанковић је константовао да је масовно праћење постало уобичајена пракса обавештајних служби, која је више заступљена на Западу, и да новинари не могу бити заштићена група.

Разумно је претпоставити да наше комуникације стално прате домаће и стране обавештајне службе, изјавио је Јанковић, уз оцену да више нисмо слободни да слободно изражавамо наше мишљење и идеје.

Потребно је истражити нове начине контроле обавештајних служби, јер постоје сумње у могућност парламентарне и судске контроле, рекао је Јанковић, уз оцену да није могуће елиминисати злоупотребе служби. Подразумева се да овлашћења и буџети служби безбедности стално расту, али не и да сразмерно томе јача контрола служби, изјавио је Јанковић.

Према његовим речима, обавештајне службе могу рачунати на поштовање и сарадњу грађана само ако постоје независне институције које контролишу њихов рад и које могу поручити обичним људима да их службе заиста штите. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси