Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Усташе и таблоиди
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 10. 2015.

Аутор: Батић Бачевић Извор: Политика

Усташе и таблоиди

Загребачки „Јутарњи лист” померио је границе истраживачког новинарства на Балкану када је, с временском дистанцом од 74 године, успео да истражи и устврди да нико из породице Вучић није страдао током Другог светског рата.

 

Направљен са амбицијом да буде озбиљан дневни лист, „Јутарњи” је после финансијског слома добио новог власника и нову уређивачку политику, која све чешће плагира српске таблоиде, иако често помислимо да се тако нешто, као што су српски таблоиди, могло појавити у само једном времену и само на једном простору – никада и нигде.

Истраживачи загребачког таблоида у покушају установили су да је од читаве породице Вучић само деда Анђелко погинуо 1941, али у  кафанској тучи у Бањалуци. Тако је породица Вучић у том таласу политичке мржње постала неки историјски уникум – јер је, вероватно, реч о јединој, бројној српској породици у којој нико није страдао за време НДХ.

„Ту причу о понижавању жртава читавог једног народа слушали смо дуги низ година, али ово је први пут да су узели једну породицу, породицу премијера Србије, и почели да ископавају, понижавају, кости померају и пребрајају”, рекао је министар Александар Вулин, наглашавајући да не може да поверује да би такав текст о премијеру суседне земље могао да буде објављен без сагласности хрватске владе.

Тако је у жару одбране премијера и пријатеља, министар заправо опасно денунцирао таблоиде у Србији или бар објаснио границе њихових уређивачких слобода – таблоиди имају сву слободу овог света кад пишу о старлетама које су младост провеле на компресорима за пластичну хирургију или криминалцима који одлажу одлазак на робију због доласка у ријалити. Али када се прескочи та жута ограда кроз коју пролази струја високог напона, из таблоида се непогрешиво види који политичари завршавају каријеру, који тајкуни морају да плате рекет и с којом суседном земљом имамо проблеме. Када се на насловној страни таблоида појави серија скандалозних текстова о наводној блудној прошлости хрватске председнице, читаоци би могли да помисле да је реч о суровој борби за тираж, сензацијама. Али после Вулинове изјаве, могу да закључе како гола хрватска председница није доспела на насловну страну због поремећених медија, него због поремећених билатералних односа.

Можда је министар Вулин хтео да каже да само у Хрватској листови вређају и понижавају лидере у региону по налогу премијера, дочим су у Србији сасвим слободни да вређају колико им машта дозвољава. Али како време пролази, грађани се све више питају – да ли власт уређује таблоиде или је посреди некаква стратегија да се све у Србији претвори у огроман таблоид. Малих домета и огромног неморала.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси