Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У посјету грађанима Југославије који одбијају платити ТВ претплату: Нек´ само пробају ући!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 10. 2015.

Аутор: Зоран Предић (РТВ ревија, 1977.) Извор: www.index.hr

У посјету грађанима Југославије који одбијају платити ТВ претплату: Нек´ само пробају ући!

У друштву Божидара Вујошевића, руководитеља Одијељења контроле правних и опчих послова Радне заједнице претплате РТВ Београд кренули смо трагом списка евидентираних претплатника који одбијају плаћање радио и ТВ претплате.

 

Прва на листи је Катица Јанковић, умировљеница из Ивана Милутиновића број 6 у Београду. Када смо стигли на споменуту адресу сазнали смо да се другарица Катица недавно одселила у Маршала Толбукхина 32...

"Да, ја сам", ­ рекла нам је стидљиво сиједа старица, отварајући врата.

"Претплата?"

"Па то ја плаћам!"

Када смо јој објаснили да смо од РТ Београд добили супротан податак и документе по којима се види да је дужна чак за девет месеци, Натица Јанковић се запањила: "То је немогуће! То сам ја одјавила још прије годину и пол дана када ми је муж умро. Тек од недавно користим телевизор и платит ћу.

И домаћица Матилда Ремић из Браће Јерковића 98 била је изненађена када смо јој показали податке које смо добили од РТБ.

"Крив је поштар!",­ била је категорична Матилда.

"Он је то погрешно пријавио. Истина је да нисам платила, али не за толико мјесеци. Поштар ће због тога бити отпуштен!"

Илија Костић, подофицир из Београда, улица Георгија Дежа 31 такођер каже да је то неспоразум који ће он ускоро изгладити с телевизијом.

Избацио контролора

"Никако да ме пронађе поштар ", каже подофицир Костић: "Зар ја избегавам закон? Ето, имам неких приватних проблема, заборавио сам платити и накупило се. Ништа не брините, поручите људима с телевизије да ће све бити у реду". 

На први поглед најтежи је изгледао случај наставника Петра Јоке из Београда, Париске комуне број 47. Овај педагог не само да није платио претплату за пет месеци него је неколико пута избацио из куће службеника РТБ и чак, како стоји на документу који је потписао контролор претплате РТБ, "одбио говорити"!

Када је наставник Јока чуо да смо представници штампе, а не РТБ­а, љубазно нам је отворио врата и понудио нас кавом.

"Ја сам борац, резервни официр, поротник у суду", рекао нам је одмах на почетку када је чуо зашто смо дошли.

"Зар мислите да желим то да избјегнем. Ето погледајте, имам и новца. Али избацио сам тог човјека из куће јер ми је дошао у невријеме. С којим правом он мене буди из најљепшег сна послије ручка? Каква претплата? Када се одмарам, ништа не признајем! Знам ја своје обвезе. Имам и радио и телевизор, платит ћу. Уосталом, плаћам и млијеко које купим. Зашто бих избјегавао платити гледање телевизије? Не, није никакав други разлог".

"Ето, заборавио сам и вријеме је прошло. Онда је тај досадни пензионер, или већ не знам што је, дошао и почео ме малтретирати. Право да вам кажем, нисам ни задовољан програмом на ТВ. Телевизија претјерује понекад. Даје неке неморалне сцене и филмове које отац треба гледати пред кћерком и црвенити се. Али то није разлог што нисам плаћао претплату. То је само моја немарност".

Међу правим илегалцима

Дакле, у већини случајева у питању је немарност или заборавност.

Наравно, овом приликом ријеч је о људима који су наведени и регистрирани у одјељењу претплате РТБ. Сасвим је други случај с правим илегалцима, дакле с онима који се вјешто крију од људи срадија  и телевизије и њихових уређаја за откривање непријављених пријемника.

Брачни пар Милан и Нада К. из Господар Јевремове улице у Београду с великим неповјерењем су гледали наше новинарске легитимације у којима је стајало да смо запослени у НИП "Политика" и да нисмо "шпијуни" Телевизије.

"Телевизор смо недавно купили и нећемо га пријавити", каже супруг, студент Милан.

"Плаћамо стан, струју, воду, телефон и, вјерујте, нисмо сада у ситуацији да плаћамо и претплату. Једноставно, немамо новца. Кријемо се. Сусједи су нас пријавили и био је човек с телевизије. Моја је жена морала скрити телевизор. Имамо собну антену и није ништа примјетио. Послије смо сазнали да нисмо ни морали примити га, ако нема доказе и ако није судски овлаштен ући у стан.

"Не ваља програм и не гледам све!",­ виче Миладин Ж., службеник који је пристао да се фотографира, али с најлон чарапом на глави.

"Гледам само десет посто програма. Дневник и спорт. Зашто онда да плаћам сто посто програма? Нећу! Када у самопослузи купим покварену робу ја је вратим и добијем новац натраг. Телевизија не враћа новац када је лош програм. Нека само проба неко ући и провјерити.

Трговачки путник Жељко Р. има непријављени телевизор и нема намјеру плаћати претплату. Иако у годинама, пристао је такођер да се нашали чарапом коју је ставио на лице.

"Нећу и точка! Стално сам на путу, телевизију тако рећи и немам времена гледати. Зашто да плаћам? Када дођем с пута понекад укључим телевизор. То је у просјеку једном тједно. И то недјељом када сам код куће. Значи да ме сваки дан гледања треба коштати двије тидуће. Онда ми се више исплати ићи у кино. Тада бар ја бирам што ћу гледати."

Приватни занатлија Александар О. из Инђије признаје да има новца али не жели плаћати јер се не слаже с једним принципом. Којим принципом?

"Зашто да плаћам претплату Новом Саду када гледам ТВ Београд", чуди се Александар.

"Немој да ми покушавају доћи тражити претплату! Не дам је сада никоме! Не пријављујем телевизор и не плаћам. Знам да не може нитко без моје дозволе да ми уђе у кућу, и точка. Уосталом, ја сам ловац, имам ловачку пушку и, ако треба бранит ћу своје огњиште!

Надамо се да друг Александар О. неће морати бранити се ловачком пушком. Али, како доскочити онима који не дају ништа на свијест и савјест и који имају своје разлоге због којих крију посједовање пријемника.

Телевизија је, очигледно, одлучна да од сваког власника телевизора наплати претплату. Њени су разлози сасвим јасни и разумљиви. Али, и одлучност ТВ ­илегалаца је очита.

"Рат" против "ТВ ­гериле" неће бити нимало лак, а не треба се чудити ако о томе чујемо још, ако буде сукоба и појава близу руба памети. С обје стране.

Написао: Зоран Предић (РТВ ревија, 1977.) 

Подсјећамо, Index у сурадњи с YugoPapirom сваког понедјељка представља најбоље из прошлости. Успоредите што се отад промијенило, присјетите се како се некад живјело или, ако сте нешто млађи, како су се забављали ваши родитељи

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси