Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Смена у Мађар соу да би се ућуткала критика"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 10. 2015.

Извор: РТВ

"Смена у Мађар соу да би се ућуткала критика"

Невладина организација Мађарски покрет критиковала је смену уредника културног додатка дневног листа Мађар со (Magyar Szo) и оценила да је циљ таквих смена да се "ућуткају" особе које су спремне да критикују и да буду објективне.

 

"Смена Ференца Контре је део процеса чији је циљ да се уклоне, застраше, ућуткају особе које су спремне формулисати и заступати критичко мишљење и поштовати захтеве за објективношћу штампе, а које се не свиђају главној уредници и политичарима који стоје иза ње", саопштио је Мађарски покрет.

Они су навели још примера у којима су новинари, уредници и дописници Мађар соа смењивани из сличних разлога и додали да су све смене извршене без икаквог стручног образложења.

Стручни одбор за информисање Мађарског покрета позвао Удружење војвођанских мађарских новинара да се огласи поводом овог случаја, а Одбор за медије Националног савета Мађара као оснивача Мађар соа да "преиспита способност" Марте Варју да и даље буде главна уредница тог дневног листа.

Бивши уредник културне рубрике у дневном листу Мађар со Ференц Контра оптужио је Марту Варју да га је сменила јер је објавио негативну критику о роману "Цензура" Илдико Ловаш, која је чланица Савета Савеза војвођанских Мађара (СВМ).

Контра је новинарима рекао да је у културном додатку "Видиковац" објавио негативну критику поменутог романа, коју је написала списатељица Ерика Бенце, након чега га је главна уредница замолила да "добровољно" да оставку, што је он одбио, а она му је саопштила да је смењен.

"Нигде у Војводини није дозвољено писање негативних критика на рачун Илдико Ловаш, животне сапутнице (председника СВМ) Иштвана Пастора. Она у Војводини ради шта хоће, а Марта Варју следеће године треба да буде реизабрана на позицију главне и одговорне уреднице Мађар соа", рекао је Контра.

Додао је да ће због смене напустити Мађар со, уз отпремнину. Он је 30 година радио у Мађар соу, а "Видиковац" је уређивао 12 година.

Илдико Ловаш је пролетос поднела оставку на место чланице Извршног одбора Националног савета Мађара и на чланство у том телу.

Претходно је бивши председник Националног савета Мађара и један од оснивача Мађарског покрета Тамаш Корхец оштро критиковао рад Илдико Ловаш.

Он је рекао да је она "неформална председница" Националног савета Мађара и да ужива "безрезервну подршку" Иштвана Пастора.

Главна уредница листа Мађар со Марта Варју није била доступна за коментар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси