Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тасовац ћути, новинарска удружења реагују
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 10. 2015.

Извор: istinomer.rs

Тасовац ћути, новинарска удружења реагују

Од када је Комунална полиција екипу “Истиномера” удаљила са Савског кеја током снимања интервјуа са Добрицом Веселиновићем из “Иницијативе Не да(ви)мо Београд” прошло је тачно две недеље, а санкција за одговорне у Комуналној полицији још нема.

 

Подсетимо, том приликом су нам написане прекршајне пријаве “због уласка на  градилиште и ометања службеног лица у обављању дужности”, међутим  снимак догађаја показује да нигде у близини није било знакова да је у питању градилиште, нити да је пролазницима забрањен приступ. 

Док новинарска удружења осуђују прекид интервјуа тражећи дисциплинске поступке за комуналне полицајце, Министарство информисања, а ни министар Иван Тасовац нису коментарисали инцидент.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић за Истиномер каже да изостанак реакције Министарства културе и информисања одсликава прави однос највиших органа власти према слободи медија, кршењу новинарских права и слобода, као и слободе изражавања.

“Наравно да би у оваквим случајевима Министарство информисања морало, ако не саопштењем, онда неким гестом или изјавом да се јасно одреди према ономе што се догодило екипи Истиномера. Међутим, то једноставно није пракса тог министарства, које није реаговало или врло ретко у већини случајева на појаве у медијској сфери у којима је власт та која “љуља кавез”, како то воли да каже министар Тасовац”, напомиње Обрадовић.

Он сматра да је неоглашавање Министарства културе и информисања део стратегије како би се овакви и слични случајеви временом заборавили. 

“Мислим да је основни разлог што се министар Тасовац не оглашава то што је он заправо министар културе, а да је прави министар информисања Александар Вучић”, закључује Обрадовић.

Протеклих дана Истиномер је у више наврата тражио прилику да у интервјуу са начелником београдске Комуналне полиције Николом Ристићем добије одговоре на питања да ли је и због чега та служба прекорачила своја овлашћења и без јасног законског основа удаљила новинарску екипу “Истиномера” са Савског шеталишта.  Из Комуналне полиције саопштено је да су о овом случају “рекли све што су имали”. 

“Патрола је дошла на лице места по пријави НН лица због нарушавања комуналног реда извођењем грађевинских радова, расипањем грађевинског материјала и прљањем шеталишта на Савском кеју бб, код ресторана “Саванова “. Како се са снимка може видети, снимање нико није спречавао, нити је према лицима у прекршају примењивана било каква сила након што су иста пристала да сарађују са комуналним полицајцима”, гласи одговор београдске Комуналне полиције Удружењу новинара Србије (УНС) на питање због чега су написане прекршајне пријаве члановима редакције “Истиномера”.

Одговор на питање УНС-а, али и Истиномера да ли је утврђено да је новинарска екипа на Кеју “изводила грађевинске радове”, нисмо добили. Истиномер ће у наредном периоду тражити одговоре на питања да ли је комунална полиција покренула поступак против одговорних због лажне пријаве, као и да ли су комунални полицајци на лицу места утврдили  да новинари “нарушавају комунални ред извођењем грађевинских радова, расипањем грађевинског материјала и прљањем шеталишта”.

У изјави Истиномеру и градоначелник Београда Синиша Мали је рекао да ће тражити извештај о инциденту, иако је, како смо већ навели, од тог догађаја прошло чак 15 дана. 

У свом саопштењу УНС је тражио покретање дисциплинских пријава против комуналних полицајаца који су прекинули снимање Истиномера.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) најпре је осудило прекид интервјуа, а потом са редакцијом Истиномера поднело притужбу на рад Комуналној полицији. 

Реаговао је и Синдикат новинара Србије уз напомену да је рад новинара прекинут на делу обале предвиђеном за слободно кретање пешака, где не постоји забрана фотографисања, "јер је шеф комуналне полиције тако наредио, на основу дојаве из угоститељског објекта".

“Још једном је демонстрирана лакоћа са којом власт ограничава слободу медија, не трудећи се да образложи своје понашање", наводи се у саопштењу Синдиката новинара Србије.

Поступке Комуналне полиције осудиле су и поједине странке.

Београдски одбор Социјалдемократске странке позвао је градоначелника Београда Синишу Малог и начелника Комуналне полиције Николу Ристића да поднесу оставке због инцидента током којег су припадници те службе, како се наводи, прекорачили овлашћења и спречили ТВ-екипу Истиномера да извештава с простора "Београда на води".

"СДС најоштрије осуђује понашање припадника Комуналне полиције према новинарима Истиномера јер је по ко зна који пут прекорачила своја овлашћења и наставила да малтетира грађане Београда. Зато Градски одбор СДС захтева моментану оставку градоначелника Београда Синише Малог и начелника Комуналне полиције који су директно одговорни за гушење демократије и Уставом гарантованих права на слободу кретања", пише у саопштењу те странке.

Инцидент је осудио и београдски одбор Либерално демократске партије (ЛДП) који је истакао да припадници Комуналне полиције који су учествовали у овом инциденту, као и они који су им наредили да овако поступе, морају да одговарају и да буду санкционисани у складу са законом. 

“Оправдање Комуналне полиције да је новинарска екипа „Истиномера“ добила прекршајну пријаву и грубо и уз примену физичке силе удаљена са јавног места због тога што се наводно налазила на „видно обележеном градилишту“ у близини ресторана „Саванова“, у најмању руку је смешна и вређа интелигенцију сваког Београђанина, пре свега зато што на том месту нема никаквог обележеног градилишта”, наводи се у саопштењу ЛДП-а.

Редакција Истиномера ће искористити сва правна средства како би заштитила своја права, а до сада смо осим притужбе на рад Комуналној полицији, поднели   притужбе и заштитнику грађана Саши Јанковићуи повереници за равноправност Бранкици Јанковић

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси