Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Конфузија са називима у РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 10. 2015.

Аутор: Мирослав Карлица Извор: Данас

Конфузија са називима у РТС-у

Недавно, 1. октобра, једна од најзначајнијих медијских, а слободно би се могло рећи и једна од највећих културних установа Србије - Радио Београд прославио је свој 91. рођендан.

Несумњиво, важан датум за све грађане Србије, али и за српски народ у целини. 

Обично годишњице, прославе и јубилеји нису време за критику, већ је то пригода када се пре свега деле похвале, признања и честитке. Због тога бисмо и ово наше обраћање више подвели као идеју или препоруку како би Јавној медијској установи Радио телевизији Србије (ЈМУ РТС) ова годишњица једне од најстаријих радио-станица у Европи, била и прилика за одређена поспремања унутар куће. Можда је добро кренути са сређивањем стања око неаделцватних назива главних сегмената РТС-а - радија и телевизије. 

Истини за вољу, назив Телевизија Београд је сасвим оправдано, од стране Управног одбора куће, промењен у Телевизија Србије, пре скоро годину дана.

Међутим, Радио Београд није преименован на сличан начин, а било би сасвим логично да се и тај сегмент куће назове националним или државним именом - Радио Србија, Српски радио или слично.

Можда је назив „Радио Београд“ раније и имао неку своју оправданост, у време постојања југословенске државе, али сада је он потпуно депласиран. Треба ли подсећати да данас готово нигде у Европи и свету не постоји јавни медијски сервис који не носи назив своје државе или народа.

Посебно је малим народима и државама, а међу њих спада и Србија, веома важно да што више користе могућности и начине како би промовисали своје национално име. А један од најбољих је посредством медија. 

Што се тиче поменутог новог назива националне телевизије - Телевизије Србије, некадашње Телевизије Београд, ту се појавио нови проблем.

Наиме, готово нико не користи тај нови назив „Телевизија Србије“ који је званичан назив овог сегмента јавног сервиса. Да ли се овде ради о простом неразумевању или о томе да, пре свега, новинари и уредници нису упознати са овом променом имена националне телевизије или је, пак, реч о нечем трећем, то, овога пута није тема. У сваком случају произвољности се не би смеле дешавати и РТС би требало да поштује одредбе које сам себи прописује.

Пропуштена је и добра прилика да РТС свечано промовише ново име телевизије, пре нешто више од месец дана, када се обележавало 57 година од емитовања првог телевизијског дневника, односно датума оснивања Телевизије Београд. На тој свечаности, сви су листом говорили искључиво о Телевизији Београд, што, наравно, није спорно за ту пригоду, али, зачудо, нико од говорника није мислио да је потребно да се помене и нови назив националне телевизије. 

Да ствар буде компликованија, у пракси се устаљује један нови апсурд - за телевизију се удомаћио назив РТС, што је додатна грешка. Запоставља се чињеница да се та скраћеница за Радио телевизију Србије односи само на цео систем јавног медијског сервиса, што значи за радио и телевизију као целину, па се отуда она не може или не би требало да користи и поистовећује само са телевизијом.

У том смислу, водитељи телевизијског дневника чине грешку када, готово по правилу, у најави изговоре „Ово је Дневник РТС-а“ или „Ви гледате Дневник РТС-а“ и сл, с обзиром на то да се у ствари ту искључиво ради о дневнику телевизије. Дакле, исправно би било да најава гласи „Ви гледате Дневник Телевизије Србије“. 

Узмимо још један новији пример „лапсуса" где водитељ са поносом изјављује даје „Први програм Радио телевизије Србије и у септембру био најгледанији телевизијски програм“.

Да ли је то баш тако? Зар не би било исправније да је речено како је први програм Телевизије Србије (а не РТС-а) био најгледанији у септембру. Примера са сличним гафовима има веома много.

Конфузно стање можемо наћи и на самом сајту РТС-а када је реч о представљању тзв. „личне карте“ медијског система РТС.

Тако нпр. када кликнете на банер „ТВ“ вама се отвара преглед телевизијских канала РТС-а који су потпуно погрешно номиновани као РТС1, РТС2, РТС3 и РТС Сателит, уместо, што је исправније (а и у складу је са актуелним Статутом, чл. 10) - ТВС1, ТВС2, ТВС3 и ТВС Сателит.

На другој страни, на банеру „радио“ исправно су наведени радијски програми, како се они данас још увек називају - Радио Београд 1, Радио Београд 2 итд.

Потпуни апсурд када се ради о презентацији телевизијских канала! Дакле, скраћеница РТС, која би требала да се искључиво односи на систем радија и телевизије, у целини, овде се, погрешно и беспотребно, користи и за саму телевизију. 

Од РТС-а се очекује да лексички и изражајно буде тачан, јасан и прецизан, не само у обавештавању о свим дешавањима у земљи и свету, већ и када је реч о представљању самог себе као јавног сервиса грађана Србије, који су његови власници. 

Скраћеница РТС, која би требало да се искључиво односи на систем радија и телевизије, у целини, овде се, погрешно и беспотребно користи и за саму телевизију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси