Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без питања, молим
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 10. 2015.

Аутор: Аница Телесковић Извор: Политика

Без питања, молим

Прекјуче је било мучно гледати како је Николета Мишић, службенице владе, спречавала новинаре да министарки Кори Удовички поставе питања о афери „прислушкивање”.

„Нећемо тако, колеге”, рекла је уз објашњење да је тема конференције рад Министарства државне управе и локалне самоуправе.

„Ово и те како има везе са радом министарства”, одговорио је један од новинара.

„Питање је хоће ли, или неће Удовички и даље бити министар”. То што су упорно стизала иста питања, за Мишићеву је био повод да покуша да прекине конференцију.

Пре нешто више од пола године, бивши службеник Министарства финансија Вељко Јовановић давао је све од себе да министру Душану Вујовићу не буду упућена питања која имају везе с темом. Отворено је рекао да су одговори могући само на унапред достављена питања. Тог дана, уместо да јавности отворено кажу шта су споразумом са ММФ-ом, у име народа, договорили, представници владе су надугачко и нашироко одговарали на питања о референтној каматној стопи, курсу... Касније смо сазнали да су споразумом, између осталог договорена отпуштања и поскупљење струје.

Дотле, рецимо, премијеру Вучићу недавно није сметало када је новинар Пинка поставио питање које нема везе с темом. Преговори са ММФ-ом такође су били повод за његово обраћање, а једно од првих питања било је како премијер коментарише то што се у Брајтону срушио авион. У несрећи је погинуло петнаесторо људи, али је реакција британске јавности изостала, констатовао је новинар, алудирајући на нашу аферу хеликоптер.

У последње време службеници владе почели су без устезања пре конференција да прилазе блиским новинарима да би их „љубазно” замолили да нешто питају или да не питају.

И није ово манир само ове власти. И шефица службе информисања бившег председника Бориса Тадића, Јасмина Стојанов, избацила је својевремено екипу продукције Свет плус инфо из просторија Савеза самосталних синдиката. Ова телевизији била је блиска СНС-у, тада опозиционој странци. И она је често прекидала новинаре који су Тадићу постављали непријатна питања.  

Већ дуже време политичари и чланови владе организују имитације конференција за новинаре заборављајући да су они ту због новинара, а не обрнуто. Ако се оваква пракса настави конференције с новинарима биће сувишне, а право на питања укинуто.

Ко зна можда су влади или министрима потребни новинари статисти, да би пренели само оно што су наумили да кажу. За тако нешто биће довољна саопштења. Чему пародија од медијских сусрета на којима ће се постављати унапред договорена питања. Онда у томе не треба учествовати. Част изузецима који се још лавовски боре да добију одговоре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси