Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ријалити линч судије Јанчић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 10. 2015.

Аутор: Радоша Милутиновић Извор: Политика

Ријалити линч судије Јанчић

Како телевизију са националном фреквенцијом искористити као батину у приватном обрачуну власника са сваким за кога (у)мисли да му је стао на жуљ, минулог викенда показала је ријалити станица Хепи.

Злоупотребљавајући велику гледаност озлоглашених „Парова”, та телевизија је дословно линчу „уживо” изложила председницу Привредног суда у Панчеву Сперанцу Јанчић и њеног супруга.

Из просечном гледаоцу недокучивих разлога, протеклог петка и суботе, ТВ Хепи је, за време „Парова”, непрекидно преко екрана емитовала покретни натпис којим је судију Јанчић оптужила за организовани криминал.

„Хепи телевизија дошла је до сазнања да се у Привредном суду у Панчеву континуирано спроводе организоване криминалне радње од стране председнице суда Сперанце Јанчић и њеног супруга адвоката, а бившег јавног тужиоца”, могли су, сваких десетак минута, прочитати гледаоци.

Да овај денунцијантски подухват буде комплетан, грађани су позвани да на имејл адресу ТВ Хепи јаве све што знају о „криминалцима” у панчевачком Привредном суду.

То би, ваљда, требало да буде „ријалити” истраживачко новинарство.

Претпоставка да би узрок јавног бичевања судије Јанчић могла бити нека пресуда против пословне империје власника Хепија Предрага Ранковића, званог Пецони, једног од мутних великаша српског транзиционог капитализма, потврђена је недуго затим, када је та телевизија најавила специјалну емисију о корупцији у Привредном суду Панчево, а у вези са спором између панчевачке Луке „Дунав” и предузећа „Виаком тим”.

Мало истраживање показало је да је предмет спора пожар који је пре тачно шест година уништио једно од складишта у Луци – тада у власништву Ранковића – у којем је изгорео велики број клима-уређаја које је увезао „Виаком тим”.

Упућени у процес кажу да је Привредни суд у Панчеву пресудио да Лука „Дунав” мора платити одштету „Виаком тиму”. Да је Ранковићев телевизијски гнев „резултат незадовољства судском одлуком” коју је у том спору донела судија Јанчић, потврдио је у саопштењу Привредни суд у Панчеву, наглашавајући да је ту пресуду потврдио и апелациони суд.

Није тешко замислити зашто се та пресуда није свидела власнику Хепија, премда је он Луку „Дунав” прошле године формално продао једној непознатој панчевачкој фирми за 10 милиона евра.

Неслагање са пресудом, међутим, не даје му за право да своју телевизију, по вољи, користи као стрељачки строј, излaжући било ког грађанина јавној порузи, а камоли да судију оптужи за организовани криминал.

Забрињавајуће је и што – до сада, а још није касно – овај нечувени и недопустиви пример медијског линча нису ни приметили, а камоли осудили ни надлежна министарства, ни радиодифузна агенција, ни медији и новинарска удружења нити, рецимо, заштитник грађана. Биће да не гледају „Парове”.

Уместо њих, сам Привредни суд у Панчеву с правом је оценио да је ТВ Хепи „грубо и директно кршила основна људска права” судије Јанчић, али и Закон о јавном информисању и уставне одредбе којима је прописано да је судија независан. О правилима професионалног новинарства, медијским узусима и грађанској уљудности у данашњој Србији да и не говоримо.

*Новинар

Радоша Милутиновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси