Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Емитери РСЕ: Времена се мењају, сарадња опстаје
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2015.

Аутор: Огњен Зорић Извор: slobodnaevropa.org

Емитери РСЕ: Времена се мењају, сарадња опстаје

„Веома је тешко, грозно време да се буде новинар из више разлога. Прво, а то није само ствар Србије, штампане новине умиру. Ако не будемо пажљиви, бићемо последња генерација која памти како изгледа штампана новина. Али, ако је тешко за новине и магазине, за радио је још и теже...“ , приметио је амерички амбасадор Мајкл Кирби у свом излагању на радионици и конференцији „Новинарство у ери интернета“, организованој за партнерске станице Гласа Америке и радија Слободна Европа.

Ипак, упркос политичким притисицима и финансијским проблемима, независни медији успевају да се одрже, а програм Слободне Европе, како пре више од 20 година, тако и данас, свакодневно емитују бројне станице широм Србије.

„Радио станица се зове „Примус радио“ у Бајиној Башти, а деведесетих је носила име „Радио Бајина Башта“. Постојимо од ’91. године, а деведесетих смо започели сарадњу и са Гласом Америке и са Слободном Европом“, каже Бобан Томић, оснивач и власник радија „Примус“.

„Радио Озон реемитује Радио Слободна Европа, сервис на српском, јако дуго, малтене од самог оснивања, то је била нека 1995. година“, рекао је Стојан Марковић, уредник чачанског радија „Озон“.

„Моје име је Игор Михајић, ја сам са радија „Кошава ФМ“, ми смо онлајн, дигитални радио. Реемитујемо програм РСЕ и то нам је, што се информативног програма тиче, целокупна информатива на радију“.

Наши саговорници, само су неки од емитера програма РСЕ.

„То је било оно време демократских промена и пред-демократских промена у Србији када је владало једноумље у Милошевићевом режиму и просто је била насушна потреба да слушаоци чују нешто друго од онога што им режимски медији пласирају и тако смо почели", каже уредник „Озона“, Стојан Марковић. Сарадња се одржала до данас.

„Та сарадња је опстала понајвише захваљујући нашим слушаоцима. Нарочито су били везани за онај поноћни термин. Наравно и за друге термине, али нарочито за поноћну емисију. Све што чују у току дана не прихватају за иситину док у увече у 12 сати, РСЕ то или потврди или демантује. Увек је била паника када год нам се десио квар или нестанак струје... Ако случајено, у заказаном термину не иде емисија РСЕ, почну да звоне телефони – да ли су вас затворили, да ли су вас угасили, шта се дешава, да није ушла воде у коаксијални кабл“, рекао је Марковић.

Игор Михајић каже да „Кошава ФМ“ тренутно има 100.000 слушалаца на месечном нивоу и да је у плану отварање још 17 канала. „Сарадња са РСЕ нам даје једну врсту објективности, реалности, заштите од утицаја политичких странака на наш информативни програм“.

Емитери се, неретко међутим, нађу на мети критика, па и претњи због реемитовања Слободне Европе. То је нарочито било изражено деведесетих, сећа се Бобан Томић, оснивач и власник радија „Примус“ из Бајине Баште.

„Реакције су биле прилично проблематичне по нас. У то време се то доживаљавало као сарадња са неким спољним непријатељима. Знамо каква је била политичка парадигма у Србији у то време и имали смо јако много непријатности – физичких напада, претњи... После 2000. године, то је променило форму. Смањио се број отворених атака, а имали смо анонимне телефонске позиве и смс поруке претеће садржине. Подсетићу да смо ми погранично подручје и да је нама суседна општина Сребреница. Ми смо покривали догађаје у Сребреници и током и после рата и увек стичете непријатеље и приотивнике. То су непријатељи из тих екстремних, десничарских организација“, рекао је Томић и указао да, упркос негодовањима десно оријентисане публике, Слободна Европа и међу њима има слушаоце.

„То је један врло интересантан феномен. Имали смо случај да потомци неке четничке емиграције, обожавају Слободну Европу и Глас Америке“.

У актуелним политичким околностима у Србији, реемитовање програма РСЕ се у више примера показало као проблем. То још вреднијим чини чињеницу да поједине радио станице то чине дуже од 20 година.

А како изгледа свакодневни рад новинара на локалу – питали смо Бобана Томића и Стојана Марковића.

„Ужасно је у целој Србији, рекао бих. Интензитет кризе и тешкоћа је исти, само су се променили разлози. Некада су били идеолошко-политички, данас су пословно-комерцијални“, каже Томић.

„Не постоје готово никави услови, што финансијски, што кадровски. Мислим да постоји и једна већа доза опасности јер у малим срединама вас сви познају и све познајете, док је у већим срединама некако лакше“, указује Марковић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

09.10.

2015.

Neša... [нерегистровани] у 17:28

Hm...

"То је било оно време демократских промена и пред-демократских промена у Србији када је владало једноумље у Милошевићевом режиму..."

Sada imamo SAD/EU & Glas Amerike/Radio Slobodna Evropa jednoumlje. I to je "prihvatljivo" jer ga brane silom.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси