Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колегијум Привредног суда и НУНС: Пецони злоупотребио Happy ТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2015.

Извор: rtvpancevo.rs

Колегијум Привредног суда и НУНС: Пецони злоупотребио Happy ТВ

После прошлонедељне објаве на Happy телевизији, чији је власник Предраг Ранковић Пецони, да председница Привредног суда у Панчеву Сперанца Јанчић, заједно са својим супругом Александром, континуирано спроводи организоване криминалне радње, Колегијум овог суда у саопштењу је оценио да се против председнице Суда не води ниједан кривични, прекршајни, дисциплински или други поступак.

Независно удружење новинара Србије такође је упозорило Регулаторно тело за електронске медије да ТВ Happy на овај начин грубо нарушава Етички кодекс и Закон, а најављено је и подношење пријаве.

Телевизија Happy је 2. и 3. октобра позвала гледаоце да јој се јаве ако имају информације о наводно недозвољеним радњама председнице Привредног суда у Панчеву Сперанце Јанчић и њеног супруга, сада адвоката и бившег вишег тужиоца, као брачног пара који те радње спроводи као организоване криминалне радње.

Неколико дана касније, 7. октобра, огласио се и Колегијум Привредног суда преко саопштења у којем поступак ТВ Happy оцењује као директан напад на колегиницу, њену породицу, али и све носиоце правосудних функција, подсећајући да је независност судства вредност заштићена Уставом и Законом.

Судије су нагласиле и како нико у медијима не сме да се огласи кривим пре правоснажне одлуке суда.

У саопштењу се наводи и да је учесталим емитовањем „паушалне и неаргументоване констатације“ грубо и директно учињено грубо кршење људских права и прекршена претпоставка невиности, уз наглашавање да се против председнице Привредног суда Сперанце Јанчић не води ниједан кривични, прекршајни, дисциплински или други поступак.Колегијум Суда је, наводи се, на основу других објава ТВ Happy закључио да су напади на Суд резултат незадовољства пресудом коју је управо у спору између д.о.о „VIACOM TIM“ из Београда и Луке „Дунав“ донела управо Сперанца Јанчић.

Иначе, Предраг Ранковић Пецони, који је власник Телевизије Happy, словио је и као један од акционара Луке „Дунав“.

Колегијум Привредног суда у Панчеву у саопштењу истиче да се намеће и питање да ли судија пре поступања у одређеном предмету треба да се распита „колико је моћна која од парничних странака, па да у том смислу води поступак, да не би био изложен шиканирању и угрожавању психичког и физичког интегритета”, уз позив свим државним органима да предузму мере у циљу заштите интегритета судија.

Поводом овог случаја, у среду, 7. октобра, огласило се и Независно удружење новинара Србије, које је упозорило Регулаторно тело за електронске медије да Happy ТВ крши Етички кодекс и Закон о електронском информисању, оптужујући Сперанцу Јанчић без, како се наводи, предочавања било каквих доказа.

НУНС је истакао да подржава извештавање по професионалним стандардима и позвао уредништво и власника Happy ТВ Предрага Ранковића Пецонија да се придржавају Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга и да не злоупотребљавају телевизију зарад личних обрачуна.

НУНС је најавио да ће против Хаппy ТВ поднети и пријаву Регулаторном телу за електронске медије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси