Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Ко не плати ТВ претплату, да не добије плату"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2015.

Извор: Б92

"Ко не плати ТВ претплату, да не добије плату"

Генерални директор РТС Драган Бујошевић изјавио је да РТС још није решио питање начина наплаћивања телевизијске претплате, која треба да се уведе од јануара.

 

"Није примерено да ТВ претплата буде добровољна као до сада. Сматрамо да треба да буде обавезна као у Хрватској где људи не могу да приме плату уколико је нису платили", рекао је Бујошевић у Скупштини града Ниша након јавне расправе посвећене програмским садржајима РТС-а.

Он је казао да је у Србији евидентирано 2,8 милиона телевизијских претплатника, али да сигурно њих 500.000 из неког разлога неће моћи да плаћа претплату, чија би висина била 500 динара. 

Бујошевић је истакао да Радио-телевизија Србије потражује од грађана на име ТВ претплате 500 милиона евра, а тај износ је толико висок јер РТС нема пара да авансно плаћа извршитељима поступак принудне наплате. 

На јавној расправи је, између осталог, изнет податак да је проценат наплате ТВ претплате 2006. године износио 56 одсто, али да од тада бележи пад и 2013. године проценат наплате износио је свега 28 одсто. 

Речено је такође да Радио-телевизија Србије тренутно има 3.300 запослених, а за нормално функционисање годишње јој је потребно између 90 и 100 милиона евра. 

Говорећи о програмском садржају РТС-а, Бујошевић је рекао да је добар и да нема потребе да се драстично мења. 

Према његовим речима, у плану је увођење нових канала РТС-а и стварање интернет платформе која ће омогућити да се ТВ канали националног јавног сервиса виде на свим тачкама земљине кугле. 

"У плану је и отварање Скупштинског канала који ће 24 часа емитовати програм. На том каналу не би биле преношене само седнице републичког парламента, већ и расправе у скупштинским одборима, регионалне хронике и седнице Европског парламента", изјавио је Бујошевић. 

Након Ниша, Програмски одбор јавног медијског сервиса Србије, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, организоваће јавне расправе о програмским садржајима РТС-а у Суботици 15. октобра и Београду 22. октобра.

 

Коментари (5)

Остави коментар
суб

10.10.

2015.

Saša Todorović [нерегистровани] у 13:12

novinar

Od mene, drage kolege, nećete dobiti ni dinara, pa makar u zatvor otiš`o!!! Zahvaljujući "ekspertskoj" privatizaciji medija, ostao sam bez posla još 2010. godine. Otpustite, politički i po drugim osnovama, zapošljene starlete, kumove i rođake, pa uštedite! Idite, bre, na tržište, ko i svi, pa "kom opanci, kom obojci"! Ne dam, ne što neću, već što nemam!!!

Одговори
суб

10.10.

2015.

dragana drljevic [нерегистровани] у 00:09

VELIKA SLOVA

SAD VIDEH I TO PRAVILO! KADA PISEM VELIKA SLOVA VIDIM, KAO NA MOBILNOM, BEZ PROTEZA ZA OCI !

Одговори
суб

10.10.

2015.

dragana drljevic [нерегистровани] у 00:04

pretplata

zaposlite dokone u RTS ...ili ih otpustite, ima ih previse, i cinovnika, i, supruznika, i sestrica, i bratica....ne pravite nas budalama, dokle vise? epizode jeftinijih serija od pre 30 godina, dokumntaraca, vec, nazalost pokojnih novinara, kao i trezore....dokle vise zaludjujete one koji idu na spavanje u 21.00 H. filmovi! svako trece vece isti....lazu svi koji kao ne gledaju RTS, imamo daljinac pa vrtimo. Sta- proverite ostale kanale. a, ni oni nisu bolji! KNJIGA JE ZAKON! P.S. kad vec reprizirate, javite mi se da vam dam predloge! laka noc, dragana drljevic

Одговори
суб

10.10.

2015.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 00:03

Паре или батине?!

Србија, на жалост, постаје све јаднија и јаднија. Не прође дан а да њеним житељима неко не припрети - уколико не платите....(остало знате)!
Ево још једног снагатора који би на нама да опроба "бицепсе и трицепсе".
Чуј, МОРА да се плати! Мора се само умрети, а све остало је релативно.

Најпре, база података којом располаже РТС је ВЕОМА релативна, јер се поставља питање ОДАКЛЕ добија поменуто о имаоцима ТВ пријемника, а посебно НА КОЈИ НАЧИН контролише и на које време АЖУРИРА исте да би избацио тек тако у орбиту број од 2,8 милиона претплатника?!?
Или је то цифра до које су дошли извлачењем из шешира?

Говорећи о МОРАЊУ плаћања претплате, господин новоустоличени је најпре изјавио "да је програм добар и да се неће драстично мењати" (па што су онда мењали претходног директора, ако је радио добро?!), а онда изнебуха поче набрајати нове канале - да ли је то, можда, најава могућег запошљавања још кога (по партијској и иној линији)?

Хајде да будемо реални, господо драга. И бројка од садашњих 3.300 радника је беспотребна - па толико нема ни највећа производна фабрика у Србији, а многе од њих су, због неусаглашених закона и прописа одлуком државе угашене или су пред стечајем, а некада бејаху добри извозници и доносиоци профита.

Па, ако је тако - да нема живота ономе ко РАДОМ не зарађује паре - онда по истом принципу би требало учинити и са РТС-ом! Угасити га јер од њега вајде нема. Уосталом, како опстају остале ТВ куће са националном фреквенцијом, а ни до сада нису делиле колач претплате?! Дакле, борба на тржишту информација би требало за све да буде подједнака на путу до конзумента. Ко боље понуди, више заради.
Најлакше је седети као квочка на јајима и чекати да га други храни, а они ће се пренемагати како нема нама живота без њих?! Сиц!
Чему онда кабловска, сателитске антене? Одавно је прошло време када су на телевизијском небу Југославије била само 2 канала и једна ТВ кућа..

У том смислу, госн Бујошевићу, спустите се ногама на земљу, не прецењујте своју улогу (мислим РТС-а) и не претите! Посебно не гладном и осиромашеном народу.
Радије средите базу података, отворите је корисницима (као Инфостан и ЕПС) да могу ДИРЕКТНО да провере податке и да делају уколико је дошло до неких промена, а не да НЕМАОЦИМА ТВ пријамника шаљете годинама уплатнице, утужења и претње извршитељима.

Уколико сте се прогласили јавним сервисом (без аминовања од стране оних на чијим плећима би да се башкарите), морали бисте ЗАЈЕДНИЧКИМ снагама са поменутима ОСМИСЛИТИ СМИСЛЕН ТВ програм, а број запослених драстично смањити.
Сходно садашњој пракси у белом свету, па и у Америци, нема потребе да постоје силне екипе - од новинара, камермана, расветљивача, носача каблова, возача уз обавезно возило (и тоне административаца), већ би убудуће једну екипу заправо чинио ЈЕДАН човек који покрива све побројано. Изненадили бисте се која је то цифра, мања би била бар за ону нулу од наведеног броја тренутно упослених!
Када све то одрадите, онда можете и да очекујете двосмерност - од идеје до џепа корисника услуга и натраг.

А до тада, не претите - туђе плате и пензије нису Ваша бабовина па да њима управљате како Вам се ћефне! Или мислите, упалило је једанпут - премијеру, са незаконитим кресањем пензија, па ће и Вама....На то не рачунајте!

Одговори
пет

09.10.

2015.

Ljubica Stefanovic [нерегистровани] у 20:58

predlog za novi program RTS

Gospodine Bujosevicu, mislim da je nasem narodu nepotreban Skupstinski kanal I mlacenje prazne slame 24 casa dnevno.Svadja,psovki, hvalospevova,samoreklamiranja ,praznih politickih nadmudrivanja I sl. imamo dovoljno na postojecim kanalima.Mislim da je nasem narodu daleko potrebniji kanal sa emisijama saznajnog karaktera,posebno iz oblasti ekonomije - biznisa,pravne zastite I regulative,medicine - zdravstva,ekologije,kulture ..Potrebno nam je prosvecivanje naroda,upucivanje na vrednosti kao sto je moral,tolerancija,solidarnost,saosecajnost..Neophodno je da se ljudi sto vise podsticu da budu humani,pozrtvovani,posveceni,da teze znanju ,da ih interesuje umetnost I sl. .Znam,lakse je prenositi sednice republickog parlamenta I odbora nego uloziti napor da se stanovnistvo obrazuje,da stice nova,korisna znanja,da I uz pomoc RTS budemo pametniji I bolji ljudi.Reprizama vec prevazidjenih serija I prenosenjem skupstina,sigurna sam da ce se narod nepotrebno politizirati ,traciti vreme I sve vise zaglupljivati do granice da I ne prepoznaje sta je njegov interes.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси