Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министре, зашто ћутите?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2015.

Аутор: Ратко Дмитровић Извор: Вечерње новости

Министре, зашто ћутите?

Мора се реаговати на вест да "Адрија медија група" и "Курир" желе да преузму "Новости"и "Политику" ? Исти процес раније доживљавао крах

 

Господине Тасовац, 

Претпостављам да сте упознати с јучерашњим саопштењем председника "Адрија медија групе", Александра Родића, у којем се каже да је његова компанија купила сва права и потраживања од немачке "Функен медијен груп" (доскора се звала WАZ) према компанијама "азини", "Политика-новине и магазини", "Политика Штампарија", "Политика АД", " Дневник Војводина прес" и НИД "Новости", из Београда. 

Без обзира на то што саопштење само наговештава одређене могућности, српска јавност је на основу истог стекла утисак да ће "Адрија група", односно дневни лист "Курир", као најпознатије издање ове медијске куће, ускоро постати власник "Вечерњих новости".

Подсећам Вас на чињеницу да је "Политика" старија од једног века, да су "Вечерње новости" рођене пре више од шест деценија, и да их наш народ и грађани Србије доживљавају као национално благо, да не кажем брендове.

У таквој ситуацији на споменуту информацију не може се реаговати ћутањем, а посебно не може и не сме да ћути Министарство за културу и информисање. Нико од Вас, министре, не очекује да интервенишете у правним, судским питањима - Ви то не можете и не смете да радите - али свакако очекује да се обратите јавности и кажете шта горе споменута најава може да значи, куда води, какве последице може да има, итд.

Тим пре што ово није само питање информисања већ и културе, с обзиром на то да су "Вечерње новости", као најпродаванији и најутицајнији дневни лист у Србији, и "Политика", са својом традицијом, једини дневни листови који одолевају таблоидном концепту, ријалити "култури", сензационализму.

Што се тиче Компаније "Новости", подсећам Вас: већински пакет (62%) држе три фирме - "Тримакс инвестментс ГНБХ", "Ардос холдинг ГМБХ" и "Карамат холдинг ЛТД", у власништву Милана Бека. Остало је у власништву државе Србије (37 одсто), а један одсто имају мали акционари. Управљачка права у "Новостима" има држава Србија. 

Можда не знате, WАЦ је до сада неколико пута, на међународним судовима, покушао да преузме власништво у "Новостима", али без успеха. Ако се не варам, таквих рочишта било је седам, од Берлина и Франкфурта до Париза. Како је и због чега "Адрија група" одлучила да откупи и крене у оживљавање процеса који је више пута доживео крах, није нам познато, а и не интересује нас превише. Запослени у Компанији "Новости" очекују Вашу реакцију, кроз обраћање или на неки други начин, интервенцију на Влади Србије, све само не ово што сада имамо од Вас - ћутање.  

Ратко Дмитровић генерални директор и главни уредник Компаније "Новости"

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси