Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Питање – одговор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2015.

Извор: Данас

Питање – одговор

Како коментаришете то што је Адриа Медиа група, чији је власник Александар Родић, откупила потраживања ВАЦ-а у листовима Политика, Новости и Дневник?

Вукашин Обрадовић, Независно удружење новинара Србије

Потпуно је нејасна ситуација. Адриа Медиа је саопштила да куповином потраживања ВАЦ-а постаје власник удела у листу Политика, док Политика то демантује. Док се правно не расветли цео случај, интересантно је како и из којих средстава Адриа Медиа, односно Курир, односно породица Родић постају компанија која има 41 штампано издање, 24 дигитална издања и послује у свим земљама региона. Како из једне безизлазне ситуације постаје медијски лидер на Балкану? Такође, Комисија за заштиту конкуренције мора да се огласи, јер се поставља питање монопола на медијском тржишту, уколико се испостави као тачно да Адриа Медиа постаје власник ових листова.

Нино Брајовић, Удружење новинара Србије 

Није неочекиван потез Адриа Медие, јер се и претходно предузеће које је било издавач Курира својевремено појављивало као интересент за приватизацију Политике. Све што се дешава са Новостима и Политиком није неочекивано, јер је очигледно да су од 2002. године, када је први пут дошло до трансформације власништва у Политици, па све до сада сви процеси били обавијени велом тајне. Нису рашчишћени дужничко-власнички односи. ВАЦ је зато нашао медијског партнера у Србији у сфери потраживања и дугова, али не и купопродаје. Да ли ће из тога произаћи и купопродаја, то је друго питање. Уколико би и дошло до тога, мислим да не би довело до медијске концентрације, јер укупни продати тиражи свих листова не прелазе границу. 

Гордана Суша, новинарка 

Две године се прича да су скривени власници Политике Родићи. Политика, међутим, демантује да су они власници. Не могу зато ништа да кажем. Комисија за заштиту конкуренције пре свих да одговори на то питање. Ипак, најважније питање у овом случају јесте - када ће држава изаћи као власник из Политике.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси