Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И терористи имају ботове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 10. 2015.

Аутор: Александар Рокнић Извор: Данас

И терористи имају ботове

Свакодневно се забележи неколико десетина хиљада безбедносних прекршаја који се односе на крађу идентитета, личних података, банковних картица или обарања интернет сајтова, речено је на отварању ОЕБС-ове конференције „Медијске слободе и одговорност у контексту антитерористичке политике“, која се одржава у Букурешту.

 

Данијел Јонита, државни секретар у Министарству спољних послова Румуније, рекао је да су очекивања од међународне заједнице велика, нарочито у погледу обезбеђивања људских права и поштовања слободе медија. 

- Међународна заједница треба да искористи све дозвољене мере да би спречила тероризам. Слобода медија је кључна за постојање демократије, а безбедности нема без поштовања основних људских права - рекао је Јонита и додао да је неприхватљиво ограничавање слободе медија. 

Дуња Мијатовић, представница Одељења за слободу медија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), каже даје слобода највећа вредност коју данас имамо у својим друштвима, што подразумева слободу говора, право на приватност... 

- То је драгоцено јер таква слобода је кључна за људско достојанство и морамо учинити све да га не изгубимо, а то је управо оно што терористи раде - покушавају да нас уплаше нападајући наша основна људска права, почевши од права на живот - рекла је Мијатовићева и додала да се медији суочавају са растућим проблемима извештавајући о прислушкивању и надзору и кршењу људских права која су заснована на безбедносним законима, као и приликом прикупљања информација. 

Франческа Боско из Института Уједињених нација за истраживање међународног криминала и права (UNICRI) рекла је да се начин на који терористичке групе користе друштвене мреже временом мењао. 

- Исламска држава и Ал Каида користе нове технологије за тренинг нових присталица. Њихове платформе нуде другачије сервисе, видео-записе... То је као велика маркетиншка стратегија. Ако поредите Исламску државу и Ал Каиду, онда ИСИС има целу маркетиншку стратегију. Својевремено је била идеја да угасимо интернет. На питање како то да урадимо, добили смо одговор искључите сателит, прекините каблове... Међутим, губи се доста информација ако угасите такве сајтове - истакла је Боско и нагласила да су терористичке организације почеле да ангажују ботове да остављају коментаре на садржаје који њих интересују. 

Ипак, најзанимљивија расправа водила се око Фејсбука. Како је рекла, Габријела Чех, правна заступница Фејсбука, 890 милиона људи у свету свакодневно користи Фејсбук, што износи 1,44 милијарде корисника месечно. Такође, свакодневно се постави 300 милиона фотографија, а од 2005. године постовано је чак 400 милијарди фотографија. 

- Већина корисника говори о свакодневним стварима, али дешава се да се деле информације које су и екстремно насилне. Терористичке организације нису добродошле на Фејсбук. Могу да кажем да имамо тим људи који уклањају такве садржаје, фотографије и претње са Фејсбука. Ако неко напише да су борци Исламске државе хероји, онда то уклањамо, а тај који је то поставио сноси законске последице - истиче Чехова. Она додаје да терористи користе свој језик, а то је јако тешко открити, али када нађу лажан профил, онда гледају да га анализирају и затим обришу. 

Уследила су бројна питања представника невладиних организација, а Чехова је негирала да је Фејсбук тражио од корисника да учине доступним личне податке тој компанији или ће у противном њихов профил учинити јавним.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси