Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спреман рачун за РТС претплату
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 10. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Од 1. јануара следеће године нова обавеза за грађане

Спреман рачун за РТС претплату

Управе Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине утврдиле су, у складу са законом, како ће изгледати образац уплатнице за таксу за јавни сервис, као и образац захтева за ослобађање од плаћање те обавезе, речено је Данас у РТС.

У овом тренутку, како додају, ради се на ажурирању базе података корисника који ће од 1. јануара поново плаћати претплату за јавне сервисе, која ће се овога пута називати такса. 

Према Закону о јавним сервисима, РТС и РТВ би до краја године, а потом и сваке следеће, требало да грађанима доставе 12 месечних рачуна за плаћање таксе за наредну годину.

Међутим, у јавним сервисима очекују да ће то решење бити промењено у наредним недељама, јер би овај систем наплате поново био неефикасан. 

Главни проблем је што такса за јавни сервис није препозната у Закону о таксама, те није јасно како ће се грађани обавезати да плаћају таксу и какве ће санкције бити примењиване за неплатише.

У Закону о јавним сервисима стоји само да ће РТС и РТВ за неизвршење обавезе плаћања таксе, „покретати поступак наплате у складу са законом“. 

Како незванично сазнајемо, у РТС и РТВ очекују да ће се закон променити и да ће се такса за јавни сервис наплаћивати уз рачун за струју с тим што овога пута то не би требало да буде раздвојено већ обједињено у једну уплатницу.

Таква одлука требало би, како им је обећано, према незваничним информацијама, да стигне из самог врха власти, а грађане би требало јавно да позове да поштују ову обавезу управо премијер Александар Вучић.

Он је, иначе, и донео одлуку са се претплата укине на две године и да се РТС и РТВ фмансирају привремено из државног буџета. 

У надлежном Министарству културе и информисања тврде за Данас да за сада није стигао ниједан захтев за промену Закона о јавним сервисима, те да остаје све како се предвиђа законом који је усвојен пре 14 месеци. 

Закон прописује да висина таксе не може износити више од 500 динара, а да одлуку о износу доносе управни одбори РТС и РТВ заједнички.

Обвезник плаћа таксу на месечном нивоу и то до петог у месецу за претходни месец. На доспеле а неизмирене обавезе обрачунава се камата, у складу са законом, наводи се у Закону о јавним сервисима.

 

 

Коментари (2)

Остави коментар
чет

08.10.

2015.

Liki Zemunka [нерегистровани] у 13:20

Kako golog skinuti?

Dokle cete vise da nam namecete dodatne troškove kad jedva izdrzavamo i sa ovim nametima koji su preskupi.Da li se mi nesto pitamo u ovoj banana republici.Kablovsku plaćamo papreno i tu je i RTS i RTV.Cemu dupliranje troskova....Ne radim ja a ni moj muž jer imamo preko 50 godina,nikom ne trebamo .....ali smo državi neophodni da redovno plaćamo razne namete jer smo disciplinovana generacija.A sta cemo mi drzavo da jedemo?????Niste vi i javna preduzeca marketingske firme da pravite profit vec da služite narodu koji vas je izabrao.SRAM VAS BILO.BOJKOT TV PRETPLATI ILI MI SKINITE TIH 500 din OD RACUNA ZA KABLOVSKU.VI TO MOŽETE. BUDITE ROBIN HUD ZA SVOJ NAROD A NE JUDE STO SADA JESTE!!!!

Одговори
уто

06.10.

2015.

sasa [нерегистровани] у 19:19

stop

POSTO NIS I LESKOVAC NEMAJU PRAVO NA JAVNE SERVISE VEROVATNO NE TREBA DA PLACAMO PRETPLATU ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси