Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ХНД: Новинари се жале на позиве и интервенције из ХДЗ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 10. 2015.

Извор: Хуна, Н1

ХНД: Новинари се жале на позиве и интервенције из ХДЗ-а

Хрватско новинарско друштво (ХНД) упозорило је у уторак на све чешће нападе и притиске на новинаре који су се догодили у задња два мјесеца, поручивши да новинаре напади неће уплашити док раде посао у јавном интересу.

Предсједник ХНД-а Саша Лековић изјавио је на конференцији за новинаре да је ново водство ХНД-а, након изборне скупштине одржане прије два мјесеца, дочекало неколико подијељених отказа новинаркама ХТВ-а — прво Каролини Видовић Кришто, а затим Елизабети Гојан и Хловерки Новак Срзић.

Затим је услиједило премлаћивање Жељка Ператовића у властитом дому, те пријетња смрћу Домагоју Маргетићу, мјесецима након што је крајем прошле године и он претучен пред кућним улазом.

Притисци су, каже Лековић, свакако и отказ на Радију 101 који је добио програмски директор Даниел Бердаис јер није желио штитити незаконито понашање власника тог медија, потом отказ Борису Дежуловићу у Слободној Далмацији, након што је накладник правомоћно осуђен на плаћање казне за његов текст објављен прије три године. Борис Павелић из Новог листа је због политички шкакљиве вијести пак требао добити отказ али је након подршке ХНД-а и подружнице синдиката Павелићу послодавац од тога одустао.

Но, то је само врх санте леда јер се више новинара и уредника пожалило ХНД-у на притиске које трпе због необјављивања неких текстова, углавном са политичким темама али из страха за егзистенцију себе и обитељи желе остати анонимни.

Притисци из ХДЗ-а

Потпредсједница ХНД-а Славица Лукић сматра занимљивом и то што су уредници и новинари изложени прилично интензивним притисцима странке која аспирира да дође на власт. “Судећи по притужбама низа колега из различитих редакција и уредника, чини се да је јако пуно телефонских и осталих интервенција из средишњице ХДЗ-а”, рекла је Лукић.

Истраживачки новинар Домагој Маргетић, који се бавио случајем Хyпо банке, устврдио је како је напад на њега, изведен 11. коловоза прошле године, тужитељство оквалифицирало као покушај убојства али полиција непрофесионално приступа његовом случају.

Имао је, каже, полицијску заштиту али су се пријетње наставиле путем СМС порука и друштвених мрежа, а све је кулминирало у ноћи на 25. свибња кад су полицајци који су га чували и он у његовом поштанском сандучићу пронашли омчу и његов документ о афери Хyпо.

Тврди да му је полицијска заштита укинута прошли тједан без икакве најаве без обзира на најновије пријетње. Осим тога, тужитељство је с четири дописа тражило од криминалистичке полиције поступање ради откривања мотива наручивања покушаја убојства и саслушање могуће повезаних особа, но полиција у 11 мјесеци није саслушала ниједну од тих особа.

Полиција “престрашно” третира нападе на новинаре

Маргетић “престрашним” сматра начин на који криминалистичка полиција третира нападе на новинаре, од очевида који су потпуно непрофесионални до самог поступања у тим предметима. Казао је да полиција чак у јавности није објавила ни фоторобот нападача.

Слободна новинарка Ива Анзуловић сматра како није случајност да је Маргетићу укинута полицијска заштита у вријеме кад промовира књигу “Карамарко — најмоћнији међу најкорумпиранијима” у којој указује да је “шеф опорбене странке био шверцер, који је затим постао друкер да би дошао до данашње позиције”.

“Наш посао је тренутно најопаснији у земљи, располажемо доказима господарског криминала у 25 година Хрватске. Мислим да немамо пуно дана до тога да би могли доживјети ситуацији да причамо о колеги у перфекту”, казала је Анзуловић.

Новинар и главни уредник портала Autograf​.hr Драго Пилсел сматра како би било мудро закључити да приопћења и пресице нису довољне ако се регистрира појачана репресија, већ треба размишљати о озбиљнијим и одлучнијим корацима.

С њиме се сложила и Марино Шкрабало из ГОНГ-а. “Оно што се свима догађа је наметање нормализације понављања 90-тих. Ово је крајњи час за снажан отпор, односно денормализацију тог покушаја”, рекла је Шкрабало.

Предсједник Синдиката новинара Хрватске Антон Филић казао је да се притисци на новинаре драматично појачавају те је најавио могуће просвједе против тога, при чему ни штрајк није искључен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси