Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Саопштење Славко Ћурувија фондације поводом наставка суђења за убиство Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 10. 2015.

Извор: Славко Ћурувија фондација

Саопштење Славко Ћурувија фондације поводом наставка суђења за убиство Славка Ћурувије

„Ја радим зато што желим да ова земља буде тако уређена да главни уредници и новинари могу слободно да праве своје новине, да те новине могу слободно да се продају и да грађани могу слободно да их читају“ Славко Ћурувија

Данас, 5. октобра, одржава се ново рочиште на суђењу за убиство Славка Ћурувије, новинара и власника „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“ и једног од утемељивача савременог независног новинарства у Србији – или онога што је од њега остало.

Без сумње, Пети октобар је дан који значи много у историји Србије. Ипак, значио би немерљиво више да смо ми, јавност Србије, након свргавања диктаторског режима Слободана Милошевића смогли снаге и активније стали у заштиту фрагилних демократских институција које су у том периоду успостављене.

Исто тако, чињеница да је, након 16 година чекања, судски процес за убиство Славка Ћурувије коначно покренут, сама по себи не значи и да је ово поглавље затворено и да се можемо мирно окренути ка светлој будућности. Напротив.

Пред нама је дуг и неизвестан поступак. Од пресуде која буде донета неће зависити само мир породице и пријатеља Славка Ћурувије. Пресуда ће одредити меру спремности државе и њених институција да обезбеде пуну слободу мишљења, слободу говора и слободу медија у Србији. Или, Славковим речима: „… да главни уредници и новинари могу слободно да праве своје новине, да те новине могу слободно да се продају и да грађани могу слободно да их читају“.

Зато је важно да јавност Србије брижљиво прати ток суђења и да гласно захтева истину о онима који су убиство починили, али и о онима који су убиство наредили.

Славко Ћурувија фондација је све време ту, у првом реду, и пажљиво прати сваку реч изговорену у судници.

Позивамо јавност да седне поред нас.

У  Београду, 5. октобра 2015,

Јелена Ћурувија, почасна председница Фондације

Илир Гаши, извршни директор Фондације

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси