Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истрага против Родића и Качаревића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2009.

Извор: Политика

Истрага против Родића и Качаревића


Окружно јавно тужилаштво у Београду поднело је јуче захтев за спровођење истраге против Радисава Родића, покретача листова „Курир”, „Глас јавности” и Славољуба Качаревића, уредника онлајн „Балкан магазина” и бившег главног уредника листа „Глас јавности”, због сумње да су починили кривично дело злоупотребе службеног положаја, наводи се у саопштењу тужилаштва.


Захтев за спровођење истраге против Родића поднет је у својству власника предузећа „Манами”, а против Качаревића у својству директора ове фирме.

У саопштењу је прецизирано да постоји сумња да су Родић и Качаревић током 2001. године, злоупотребивши службени положај, прибавили противправну имовинску корист на штету Комерцијалне банке у износу од 1.035.658 немачких марака по тадашњем курсу Народне банке Југославије.

Захтев за спровођење истраге против Родића и Качаревића поднет је истражном судији Окружног суда у Београду.

Адвокат Сава Анђелковић рекао је јуче за „Политику” да се његов брањеник Радисав Родић још налази у Специјалној затворској болници и да је у бољем физичком и психичком стању.

– Родић је само један од суоснивача фирме „Манами” и он не може да одговара јер је предузеће подигло кредит као деоничарско друштво – навео је адвокат.

На питање ко су други суоснивачи фирме „Манами”, Анђелковић је рекао да је реч о „неким Американцима”.

Адвокат Миодраг Вуковић рекао је јуче за „Политику” да ће његов брањеник Качаревић највероватније бити саслушан пред истражним судијом београдског Окружног суда.

Качаревић је, како сазнајемо у полицији, био позван на информативни разговор као грађанин, у уторак сат и по пре него што је ухапшен Родић. Он је тада дао исказ и пуштен је кући. Качаревић је ухапшен већ следећег јутра.

Како је наш лист објавио, позивајући се на сазнања из извора блиских Окружном тужилаштву, полиција сумњичи Родића да је у својству службеног лица, оснивача, власника и председника Управног одбора фирме „Манами” д.о.о., одобрени кредит његовом предузећу искористио за куповину машине за офсет штампу „ман пламаг коросет 40”. Машину је, пре истека грејс периода, уз сва остала средства и опрему, пренео на НИП „Глас”, чиме је предузеће „Манами”, како сумњају тужилаштво и полиција, оставио без имовине. На тај начин, Родић је осумњичен да је „онемогућио Комерцијалној банци наплату кредита, чиме је себи прибавио противправну имовинску корист у износу од 1.035.658 марака”.

Качаревић се, како нам је речено, сумњичи да је у име предузећа „Манами” потписао записник о предаји опреме.

Антрфиле :

Захтев УНС-а да се Качаревић брани са слободе


Удружење новинара Србије тражи од државних органа да се колеги Славољубу Качаревићу хитно омогући увид у документацију коју је пореска полиција запленила приликом недавне контроле у згради у којој се налазе редакције „Гласа јавности” и „Курира”, каже се у саопштењу Удружења новинара Србије.

„Подсећамо јавност да угледни београдски новинар Славољуб Качаревић, као и сви други грађани, има право на претпоставку невиности, и да му треба хитно омогућити и право на увид у документацију којом у овом часу, после заплене, располаже једино тужилаштво...” – стоји у саопштењу УНС-а.

УНС тражи да се Качаревићу, који од 2004. године није у пословном односу са компанијама Радисава Родића, омогући да се брани са слободе.

Д. Вукосављевић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси