Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереница: Недељник "Хет нап" вређао Роме и прекршио закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 10. 2015.

Извор: Бета

Повереница: Недељник "Хет нап" вређао Роме и прекршио закон

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић донела је мишљење у којем је навела да је недељник на мађарском језику "Хет нап" прекршио Закон о забрани дискриминације у једном тексту у којем је вређао припаднике ромске нациналне мањине.

Повереница је у мишљењу, у које је агенција Бета имала увид, навела да је "Хет нап" у тексту "Бацање јаја: Помама Рома – Бацају јаја на старије грађане" изнео ставове и идеје који су узнемиравајући и понижавајући, и тиме повредио достојанство припадника ромске националне мањине и прекршио законске одредбе.

Повереница је ово мишљење донела на основу притужбе коју су поднели Комитет правника за људска права и Регионални центар за мањине.

Спорни текст објављен је 10. јуна ове године, а након оштре критике Независног друштва новинара Војводине, "Хет нап" је у следећем броју објавио извињење главног уредника листа Виктора Томека и ауторке, новинарке Елвире Ренчењи.

У том тексту је између осталог било наведено да група деце и младих у Суботици гађају старије суграђане јајима и пљачкају старије особе које долазе на гробље. У спорном тексту, ауторка је навела да су извршиоци ових недела млади Роми и додала да то "не чуди".

Ауторка је у тексту користила термине попут "циганчићи" и "поциганчени ниткови", затим реченице попут: "Роми, они тамнопути, који су највероватније избегли са Косова и живе од социјалне помоћи".

Она је за Роме написала и да "паразитирају на нашој грбачи".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси