Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Злоупотребе комуналног "бобија"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 10. 2015.

Аутор: Миша Бркић Извор: www.danas.rs

Злоупотребе комуналног "бобија"

Застрашујуће и језиво делује телевизијски снимак који је забележио бахато и незаконито иживљавање групе комуналних полицајаца над новинарском екипом на шеталишту поред Саве дан пред отварање градилишта Београда на води.

 

Та мучна сцена прекорачења овлашћења бацила је велику сенку на свечаност којој се премијер Вучић трудио да удари печат историје.

Комунални полицајци који малтретирају новинаре на радном задатку оставило је непоправљив утисак о држави радој да се легитимише као место сталног полагања временских капсула. То се некоме "у позадини" није свидело.

Пошто су се новинари понашали пристојно и само су радили свој посао "неко у позадини" није могао да позове праву полицију да их пендрецима разјури, него је ангажовао Комуналну полицију. И та београдска Комунална полиција, бахата и силеџијски настројена, на позив "позадине" укинула је новинарима право на рад.

Наводно, били су на приватном поседу. Шеталиште на десној обали Саве између Трамвајског и Бранковог моста Комунална полиција самоиницијативно је прогласила приватним поседом, и себи дала за право да га брани од ненасилних новинара.

А саговорника новинарске екипе Комунална полиција прогласила је персоном non grata у том делу Београда, као да се ради о неком терористи и државном непријатељу. Нигде у том делу града ни у том тренутку није била виђена табла на којој би писало "забрањено за псе, новинаре, њихове саговорнике и шетаче".

Није писало ни оно стандардно "пешаци, ово је градилиште, молимо вас пређите на другу страну улице, или на другу страну реке". Свако је, дакле, ту могао да шета уколико му није сметало градилиште. Али, није ту био проблем ни у градилишту, ни у непостојећем приватном поседу. Него у "позадини" која је себе овластила да буде заштитник наводно државних интереса и да у том циљу најстрашније злоупотреби Комуналну полицију.

Зна се шта је посао Комуналне полиције у Београду. Скупштина града јој је прописала чиме сме, а чиме не сме да се бави. Чињеница је да су Београђани можда превише опуштени кад је у питању комунална култура - смеће чешће бацају поред контејнера него у њега, обично воле да развале сваки други контејнер, најчешће не носе кесе да покупе оно што њихови керови испрљају улицу, од музике из кафића ноћу нема мира, остављају клима-уређаје да капљу пролазницима на главу, поред школа возе аутомобиле као на тркама, воле да претрчавају ауто-пут, а шверцовање у градском превозу им је национална дисциплина.

Ето посла за комуналну полицију и због свега тога је и основана. Али, временом се комунална полиција "узбичила" и почела да лема народ, нарочито откако је ова власт преузела Београд и Србију. Врло брзо заборавило се да је при формирању те градске службе нагласак био на комунална, а не на полиција.

Бројни грађани су по дневним новинама и друштвеним мрежама сведочили снимцима мобилних телефона како се комунална полиција осилила па бије ли бије грађанство по градском превозу. Брутално батинање и понижавање грађана полако и језиво постало је навика и правило службе новопечене полиције, уз прећутну сагласност и толерисање надлежних шефова и политичара. Чести излети ван закона и правила службе квалификовали су београдске комуналне "бобије" за праву параполицијску јединицу, спремну да по потреби учествује у (рецимо) разбијању протеста незадовољних грађана и радозналих новинара.

Ако је некоме доскоро такво ангажовање Комуналне полиције изгледало као немогућа мисија, од пре неки дан са епизодом забране рада новинарима на јавном месту то постаје забрињавајућа стварност. Кад власт једном тако очигледно злоупотреби комуналног "бобија", питање је шта је његова нова улога у следећем "филму"? Комунална полиција у улози батинаша? Није ли се онај комунални рмпалија-црнокошуљаш, који се својски "истачињао" у намери да ослепи ТВ камеру, топло препоручио као будући "баја" коме закон лежи у топузу, и коме на мети ускоро неће бити само новинари.

И шта ако тај комунални "баја" почне да проглашава приватним поседом и друге делове Београда на миг "позадине"? Ако надлежни не одговоре на захтев Независног удружења новинара Србије да се утврди одговорност комуналних полицајаца који су прекорачили своја овлашћења ометајући новинаре да несметано раде свој посао на јавном месту и у интересу јавности, следеће што би могло да чека Београђане је забрана проласка, заустављања, љубакања или само кулирања у појединим улицама, парковима и квартовима које је Комунална полиција прогласила - затвореним.

Без права грађана да питају на основу ког прописа је таква мера донета.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси