Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ХРТ у кабловској телевизији само уз ауторска права
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2009.

Извор: Политика

ХРТ у кабловској телевизији само уз ауторска права


Многе гледаоце забринула је најава да ће из телевизијске понуде ускоро бити искључени програми из региона као што су ХРТ 1 и 2, ТВ Нова, РТЛ, ОБН, БН, ТВ Атлас и још неке.

Разлог је што ове станице из окружења, чији се програми могу видети у нашој земљи путем кабла, немају купљена ауторска права за Србију. Републичка радиодифузна агенција такав потез најавила је још пре пар месеци а сада се убрзано припрема правилник који ће прописати начин издавања дозвола за станице које немају дозволу РРА за терестријално емитовање већ су присутне само у каблу.

У делу јавности поставља се питање типа откуд све то одједном и ко је то тражио?

– Нико то није тражио већ је то наша законска обавеза, као што је и светска пракса да нема емитовања програма без плаћања ауторских права. Дуже радимо на изради правилника, а ових дана морали смо да пожуримо јер Закон о јавном информисању каже да се у регистар јавних гласила могу уписати само они који имају дозволу. Без тога, могло би се десити да станице, које немају дозволу за терестријално емитовање а чине то преко кабла, не би могле уопште да раде нити постоје – каже Горан Караџић, заменик председника Савета РРА.

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине оштро су критиковали најављене потезе РРА „којима ће практично бити забрањено емитовање програма хрватских и других ТВ станица из суседних земаља”.

Свођење целе приче на питање зашто ХРТ не може да се гледа у Србији према Караџићу је „неприхватљива политизација која не одговара истини”.

– Овде се не ради о ХРТ-у или било ком другом, већ о заштити ауторских права. Ми нећемо укинути ни ХРТ, ни РТЛ, ни ОБН нити друге, већ ћемо само захтевати да у време кад се њихов програм редистрибуира у Србији и време које они троше на лиценцне програме а за које немају ауторска права за Србију, да ти програми буду скрембловани.

У Македонији је пре месец дана рецимо забрањено реемитовање ХРТ-а у кабловским системима јер нису купили ауторска права за Македонију. Свако емитовање за које немате купљено право је пиратско – напомиње Караџић.

Новинарска удружења подсећају да Европска конвенција о прекограничној телевизији и Европска директива о прекограничној ТВ налажу чланицама Савета Европе да не спречавају да се легални програм из суседне земље, који има дозволу за емитовање у матичној земљи, гледа и у њиховој земљи. Караџић каже да су програми из окружења добродошли у Србију „ако дистрибутер донесе уговор са било којим станицом, био то ХРТ или нека друга, из кога се јасно види да су купљена ауторска права за Србију”.

– Нема никаквих проблема да се сви програми из окружења виде у Србији и све оно што је њихова сопствена производња и њихово ауторско дело. Напротив: сви су добродошли. Али нису добродошли са емитовањем филмова, серија, спортом и других формата за која нису купљена ауторска права. То је и европска и светска пракса и ауторска права свуда су светиња – истиче Караџић.

Антрфиле :

Опомена за ТВ Пинк због „Тренутка истине”

Савет РРА јуче је изрекао меру опомене телевизији Пинк и најавио покретање прекршајног поступка против овог емитера због емисије „Тренутак истине” од 7. октобра ове године.

У тој емисији, учесници која је имала трауматично детињство и преживела инцест постављана су неприкладна питања. Тиме је прекршен члан 68. Закона о радиодифузији који обавезује емитере да не пласирају садржаје који би могли да наштете малолетницима или су на други начин друштвено неприхватљиви.

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси