Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комунална полиција физички напала новинаре Истиномера и активисту Не давимо Београд
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 09. 2015.

Аутор: Зоран Б. Николић Извор: Цензоловка

Комунална полиција физички напала новинаре Истиномера и активисту Не давимо Београд

На јавном месту, на коме није било назначено да је грађанима забрањен приступ, на новоотвореној „променади” код Бранковог моста, десетак комуналних полицајаца, које је позвало обезбеђење приватног ресторана Саванова, спречили новинарску екипу Истиномера да направе интервју са Добрицом Веселиновићем из Не давимо Београд.

 

Припадници Комуналне полиције Града Београда данас су, према сазнањима Цензоловке, грубо, уз примену физичке силе, спречили новинарску екипу сајта Истиномер да обави свој посао на јавном месту, на обали Саве, поред ресторана Саванова, познатог као први објекат изграђен у оквиру спорног, по многима незаконитог пројекта Београд на води.

Новинарка Истиномера Весна Радојевић, два сниматеља и фотограф Драган Кујунџић требало је да направе видео-интервју са Добрицом Веселин Иницијатива Не давимо Београд најавила је за недељу протестно окупљање због церемоније полагања камена темељца за овај пројекат.

„Хтели смо да то снимимо на обали реке, на месту о којем се и говори у интервјуу. Отишли смо на новоотворену ‘променаду’, били смо удаљени око 100 метара од улаза у ресторан Саванова”, прича за Цензоловку Весна Радојевић.

Она наглашава да нигде нису наишли на знак да је реч о градилишту, или о приватној својини, или да је ту грађанима забрањен приступ.

„У исто време кад и ми, тамо су били и људи из градске управе, грађани су пролазили. Када смо почели снимање, пришао нам је радник приватног обезбеђења и рекао да је власник ресторана рекао да се удаљимо. Ја сам рекла да имамо право да ту стојимо јер је то јавна својина”, говори наша саговорница.

Чувар им је рекао да ће звати комуналну полицију и отишао. Убрзо је заиста дошло десетак комуналних полицајаца.

„Поновили су да морамо да одемо одатле. Ја сам рекла да то не желим и инсистирала да ми кажу на основу ког закона то могу да траже. Рекли су ми да је приватни власник то тражио и затражили нам личне карте. Тада је дошло до кошкања јер је мој сниматељ Драган Кујунџић испрва одбио да им да личну карту. Гурали су нас, Добрицу Веселиновића су и ударили по руци. На крају смо им сви дали личне карте, а они су против мене, двојице сниматеља, фотографа и Веселиновића написали прекршајне пријаве због ‘ометања службеног лица у обављању службене дужности’. Не знам како смо их то ометали нити о каквој је службеној дужности реч”, каже за Цензоловку Весна Радојевић.

Екипа се са својим саговорником поставила одмах са друге стране капије која је, према речима новинарке Истиномера, накнадно постављена јер је на том месту није било када су долазили, и снимила интервју.

Активиста Не давимо Београд, Добрица Веселиновић, рекао је за Цензоловку да осуђује акцију комуналне полиције.

“На прекршајној пријави коју су комуналци написали пише да сам одбио да напустим ‘видно обележено градилиште’. Променада нема дозволу за градњу, тако да нису могли да нас истерају са ‘градилишта’ све и да је оно било обележено — а није — пошто је ограда која је ту постојала бесправно постављена од стране НН лица”.

Цензоловка је у петак у више наврата покушала да добије објашњење овог догађаја и од Комуналне полиције, али се на телефонски број који је на сајту Града наведен као контакт њиховог одељења за односе са јавношћу нико није јављао. Још од 14 часова.

Тако је остало нејасно о каквој је службеној дужности реч, пошто у законским овлашћењима Комуналне полиције нисмо успели да нађемо ништа што би оправдавало овакав начин „заштите приватне својине” од новинара на радном задатку.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

28.09.

2015.

Neša... [нерегистровани] у 19:12

Hm...

Deco nedozrela, spolja plaćena, igrate se verbalnog bratoubilačkog sukoba koji olako može da se otrgne kontroli.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси