Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар Данаса добио Владу Србије на суду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2015.

Аутор: Р. Д. Извор: УНС

Новинар Данаса добио Владу Србије на суду

- Управни суд донео је 17. септембра пресуду, "у име народа", у корист новинара Данаса Бојана Цвејића, који је марта ове године тужио Владу Србије због недостављања података о броју новозапослених у јавном сектору и наложила владиној Комисији за одобравање запошљавања да у року од 15 дана одлучи по новинарском захтеву, наводи се у пресуди која је јуче достављена тужиоцу у овом случају.

 

Цвејић је 17. марта поднео Управном суду тужбу против Владе Србије због тога што ни пет месеци након слања првог захтева нису добијени одговори о томе колико је запослено нових радника у јавним службама након доношења одлуке којом се забрањује ново запошљавање до 2016. године.

Влади Србије, односно њеној Комисији за давање сагласности за нова запошљавања, први захтев за приступ информацијама од јавног значаја новинар нашег листа доставио је 22. октобра прошле године, а још један захтев идентичне садржине прослеђен је 10. фебруара ове године. Одговор, међутим, није стигао ни на један захтев. Како се наводи у пресуди суда, имајући у виду да су поднета два захтева за слободан приступ информацијама од јавног значаја, Управни суд је раздвојио то у два предмета, а одлуку за сада донео о првом поднетом захтеву.

У пресуди се наводи и да је тужени орган још 8. јула доставио одговор суду по тужби због ћутања управе у којој је истакао да владина Комисија за давање сагласности за нова запошљавања и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава није поступала по захтеву Цвејића, "јер није активно легитимисан орган јавне власти у складу са Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја", као и да се одређена питања не односе на делокруг Комисије. Упркос томе, Управни суд је, на недавној седници већа и без одржавања усмене расправе, донео одлуку да је тужба основана. Такође, суд је оценио као неосноване наводе туженог органа да он није "активно легитимисан орган јавне власти".

Цвејић је најпре податке о новозапосленима, упркос забрани, покушао да добије од надлежног Министарства финансија, а како је одговор изостао, обратио се Поверенику за информације од јавног значаја, који је због тога написао две новчане казне - од 20.000 и 180.000 динара. Министарство је казне платило без поговора, наравно, из државне касе, а на поновљени захтев новинара да достави број новозапослених, одговорило је да те податке - нема. Новинар је упућен да се обрати Влади Србије.

Пошто на исто питање, два пута постављено, Влада није одговорила, а имајући у виду да повереник Родољуб Шабић нема овлашћења да реагује у случају када се жалба упути против те институције, једини правни пут који је преостао било је подношење тужбе за "ћутање управе" Управном суду.

Влада Србије је почетком децембра 2013. донела Закон о изменама и допунама Закона о буџетском систему којим се предвиђа да је до 31. децембра 2015. у примени забрана запошљавања у јавном сектору. Предвиђени су уједно и изузеци од забране који су могући само уз сагласност посебно формираног и привременог тела Владе Србије - Комисије за давање сагласности за нова запошљавања и додатна радна ангажовања код корисника јавних средстава. Донета је и посебна уредба којом се регулише како се тражи сагласност за нова запошљавања поред забране, а којом је прописана и обавеза објављивања закључака о давању сагласности на интернет страници Владе Србије, што није било поштовано.

Због ћутања Владе, новинар Данас је кренуо "пешке" од министарства до министарства и дошао до до податка да је само током прошле године владина Комисија дала најмање 13.500 одобрења за нова запошљавања у јавном сектору упркос важећој забрани - 7.218 на неодређено и одређено и 6.212 по уговорима. Највише одобрења у 2014. бележи се у Министарству унутрашњих послова - чак 2.960 и Министарству здравља које је "запослило" 2.104 особе.

Питање упућено Влади

Питање које је Влади постављено 10. фебруара гласило је: "Колико је Комисија за давање сагласности за нова запошљавања и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава дала сагласности за запошљавање нових људи од усвајања забране запошљавања у јавном сектору почетком децембра 2013. до 1. фебруара ове године? Колико је за коју институцију одобрено нових запослења у истом периоду?"

Питање сличне садржине постављено је и првом захтеву у октобру прошле године. Према члану 16 Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, државни орган коме је упућен захтев морао је да пружи тражене информације у року од 15 дана, или да, уколико је обим тражених података већи, користи додатни рок од још седам дана.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси