Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бранимо здрав разум у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2015.

Аутор: Јелена Живковић Извор: Блиц

Ненад Љ. Стефановић о борби РТС против примитивизма

Бранимо здрав разум у Србији

Ријалити није победио и убеђен сам да неће победити у Србији иако је примитивизам озбиљна снага која не познаје границе, каже Ненад Љ. Стефановић, уредник информативног програма РТС.

 

Он каже да комерцијалне ТВ могу бити гледаније од РТС неки дан, можда и недељу, али на дуги рок не могу да угрозе Јавни сервис. 

- Често нам замерају да се беспотребно такмичимо с комерцијалним ТВ за гледаност. Не такмичимо се јер не трчимо исту трку.

Када бисмо на ријалити програме одговорили сличним програмом, на сваку турску серију одговорили малезијском или сингапурском, када бисмо на поплаву примитивизма, величање криминалаца или разних сексуалних радница као узора одговорили сличним садржајима, могли би да нам приговоре да смо се упустили у бесмислену трку с комерцијалним ТВ. А то просто није тачно.

Чиме ћете се борити против таквог програма? 

- На свакодневној листи 30 најгледанијих емисија више од половине је са РТС-а. Ми, дакле, не учествујемо у такмичењу одвикавања народа од здравог разума! У Србији још постоји значајан број људи који чине последњу одбрану здравог разума и за њих се вреди борити. То чинимо кроз наш програм и не видим зашто би био грех ако на тај начин дођемо и до пристојне гледаности. Нико ме још није убедио да су у предности многи јавни сервиси у окружењу који су се предали, изгубили гледаоце, а тиме и било какав утицај.

Како одговарате на критике због реприза на РТС? 

- Број реприза је пропорционалан количини новца који имате. Тачније немате. У 2008. и 2009, када су приходи од претплате још били значајни, РТС је, што се серија тиче, имао и по 150 премијерних дана у години. И данас имамо неколико сјајних пројеката који морају да чекају боље дане. Сви воле да се позивају на Би-Би-Си, а заборављају да они у структури програма имају 30 одсто реприза. Сваке године репризирају култне серије. И ко би се одрекао „Мућки“ или сличних серија? Да се одрекнемо „Отписаних“ или „Камионџија“? Ја сам „Отписане“ гледао на један начин, мој син на сасвим другачији, неком трећем ће можда личити на комедију. Увек ће бити публике која то жели да види још једном.

Шта ће вам бити највећи изазов у новој сезони? 

- Да сачувам редакцију. Новинарство је све више професија из које се одлази. Не бојим се одлазака на друге телевизије јер се из Звезде или Партизана ретко иде у Чукарички. Осим ако се мора. Али се одлази у друге професије. Изазов је и да направимо и одржимо пристојан програм у медијском окружењу у којем је тешко опстати ако имаш добар укус. Члан групе РЕМ је за РТС канал културе рекао да је „био илегалан“. Култура јесте илегална у Србији, где је једна ТВ добила националну фреквенцију као „дечја телевизија“ да би данас производила чисту порнографију.

Мада, и РТС има чега да се постиди у својој историји. 

- РТС је прославила 57 година постојања. Није свака од тих година била за честитке, као што није ни свака година у нашим животима увек за честитке. Али већина јесте. И то је један од изазова. Да наредне године припадну оним бољим у историји ове куће. Да и у наредним годинама будемо тим коме се верује.

 

Многи би да смене овај народ 

Има оних који чињеницу да је Дневник бар 300 дана годишње најгледанији упорно ниподаштавају.

Као, то је навика и у 19.30 можете да пустите шта хоћете и имаћете гледаност.

И у том периоду изређа се пет-шест различитих дневника, од којих смо гледанији од три до пет, шест пута.

Све је више оних који тврде да највише верују вестима РТС и знам да то многима тешко пада.

Знам и да би због тога многи радо изабрали и нови народ, јер је овај, ето, заведен и верује РТС-у.

 

Друга кафа уз јавни сервис

Три сата јутарњег програма, који има 40 одсто гледаности, нису довољна и зато уводимо тзв. breakfast програм, који ће трајати од 6 до 13 часова.

Тај преподневни термин појачавамо новом емисијом коју ће радити Зоран Станојевић, Наташа Миљковић и Маја Николић.

Јутарњи програм уз који се Србија буди остаје у редовним термину, а кад се гледаоци разбуде, мало протегну, попију кафу и врате из продавнице или са пијаце, чекаће их Маја, Наташа и Зоран са потпуно новим програмом.

И другом кафом.

Информативни програм такође битно појачава и производњу документарних филмова.

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси