Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кокан Младеновић: Интернет пружа лажни осећај опозиционарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 09. 2015.

Аутор: Предраг Благојевић Извор: Јужне вести

Кокан Младеновић: Интернет пружа лажни осећај опозиционарства

У интервјуу "15 минута" утицајни редитељ из Ниша Кокан Младеновић је оценио да су друштвене мреже "лажан вентил да се нешто мења", а да "на улици и у нашем јавном животу готово да немамо никога ко говори на сав глас о проблемима".

 

И поред огромне помпе која се подигла након интервјуа порталу "Мој Нови Сад" и кривичне пријаве против њега за рушење уставног поретка, Младеновић сматра да је проблем што сав бунт остаје у прилично затвореном кругу људи.

То што сам ја написао опозициони коментар, то што сам подржао нешто, то што сам лајковао нешто не значи да сам учествовао у променама. Парадоксално, ја мислим да то прави један лажан вентил да се нешто мења, лажни вентил да се нешто дешава. Седети за својим компјутером и бити велики опозиционар јесте добро ако из тога изађе нека акција - каже Младеновић.

Проблем је што, по његовом мишљењу, недостаје акција.

Постоји само такмичење у духовитим и интелигентним опаскама, такмичење у опозиционом бунту на интернету, али ми на улици и у нашем јавном животу готово да немамо никога ко говори на сав глас о проблемима у друштву у коме се налазимо - каже Младеновић.

Своју теорију је илустровао примером интервјуа Марка Шелића Марчела, који на интернету има на хиљаде лајкова и коментара, али "не постоји пар хиљада младих људи који се након Марчеловог провокативног интервјуа окупи и направи неку акцију".


"Ни Хитлер није лично ломио излоге у Кристалној ноћи"

Младеновић сматра да, како је рекао, Србијом влада атмосфера страха и једноумља која доводи до аутоцензуре у медијским кућама "која тера наша позоришта да  играју један угодан, углавном малограђански репертоар, не би ли се замерили онима који их плаћају".

Говорећи о сопственом искуству, он наводи интервју Александра Вучића на ТВ Пинк, у коме је "себе назвао националним херојем, а мене националном срамотом".

Од тог тренутка почињу да вам се отказују послови, почињете да имате проблеме и долазимо полако до кривичне пријаве. То је прављење атмосфере страха - наводи Младеновић.

По његовом мишљењу, довољно је само неколико "тако бомбастичних изјава, које показјују у ком правцу треба забранити неке ствари, у ком правцу треба цензурисати, а остало ће објавити неки лојални припадници режима, жељни да се докажу и да иду ка врху".

Ја не верујем да је у Кристалној ноћи у Немачкој Хитлер разбио и један једини прозор, само је одржао неки говор. Након тога су неки људи урадили то што су урадили наредних 12 година - додаје он. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси