Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Портал Аутономија и на мађарском језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2015.

Извор: РТВ, Бета

Портал Аутономија и на мађарском језику

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) из Новог Сада покренуло је данас портал Аутономија на мађарском језику, како би допринело плурализму мишљења унутар мађарске националне заједнице и смањењу политичког утицаја на медије на мађарском језику.

Портал грађанске Војводине Аутономија, који постоји од 2007. године, сада се на мађарском језику може читати на адреси hu.autonomija.info, а заступаће дебату, критички став, изношење постојећих проблема на видело и дубинску анализу стања у заједници.

Уредник подсајта hu.autonomija.info Чаба Пресбургер (Csaba Pressburger) рекао је да је циљ и да се учврсте везе између појединаца који су остали у земљи и оних који су трајно или привремено одсутни, али су и даље заинтересовани да учествују у дешавањима унутар заједнице као аутори текстова или као читаоци.

Пресбургер је казао и да ће Аутономија на мађарском допринети јачању веза између мањинског и већинског друштва.

"Превођењем појединих текстова на српски, читаоци који не говоре мађарски језик ипак ће моћи да се информишу о дешавањима унутар ове заједнице, а превођењем са српског на мађарски језик стижемо и до мађарске читалачке публике у суседним земљама", написао је Пресбургер.

Како је објаснио, мађарска национална заједница суочава се са сличним проблемима као и већинска у Србији, млади и образовани људи одлазе, незапосленост расте, посао обично добијају људи "преко партијске линије", а посебан проблем је асимилација и губљење националног идентитета и матерњег језика.

"Једна мањинска заједница може опстати и изборити се са овим проблемима само ако, уместо гетоизације, покреће механизме који ће јој омогућити интеграцију у друштво, притом користећи своја загарантована права ради чувања сопственог идентитета и језика. Све то је немогуће извести без плурализма унутар заједнице", поручио је Пресбургер.

Додао је да је то данас један од највећих проблема Мађара у Војводини, да плурализма у заједници нема, а медији су под утицајем политичке елите једне странке, док су поједини чак постали партијски билтени, а критички гласови су протерани.

"Овај портал ће бити жестоки критичар сваке власти, јер сматрамо да је критика својеврсно ђубриво. Можда ће некоме да засмета његов мирис, али без ђубрива тешко да ћемо имати добар род. Војвођанима не треба то посебно објашњавати", поручио је Пресбургер.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси