Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли су хрватски малолетници сензибилнији?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2015.

Аутор: Катарина Ђорђевић - Гордана Поповић Извор: Политика

Да ли су хрватски малолетници сензибилнији?

Веће за електронске медије у Хрватској, после апела дела јавности, а због непримереног садржаја у ријалити програму „Велики брат”, издало је прекршајни налог телевизији РТЛ која је овај програм емитовала.

На седници одржаној 14. септембра ове године, одлучено је да је та телевизија дужна да плати 100.000 куна (13.250 евра), а одговорна лица по додатних 10.000 куна (1.325 евра) због кршења 26. члана Закона о електронским медијима који прописује да „у аудиовизуелним или радијским програмима није допуштено објављивати прилоге који вређају достојанство човека и прилоге неморалног и порнографског садржаја“.

Став три овог члана прописује да није допуштено објављивати „програме који би могли да наруше физички, ментални или морални развој малолетника”, а ако се такав програм и емитује у некодираном облику „издавач је обавезан да осигура да им претходи звучно упозорење или да их је могуће препознати помоћу визуелних симбола за све време њиховог трајања”.

На адресу Већа за електронске медије стигло је десет притужби институција и грађана на емисију „Велики брат”, међу којима се истиче захтев заштитнице права детета Иване Милас-Кларић да се ова емисија емитује након 22 часа, због садржаја непримереног деци.

Заштитница права детета истакла је да садржаји емисије „Велики брат” нису примерени деци, односно да „садрже призоре за које је вероватно да би могли нарушити физички, ментални или морални развој малолетника”.

Она је истакла да ова препорука важи и за претходне емисије и за репризирање „Великог брата” током дана, као и за најаве ове емисије. 

Заштитница права детета упозорила је и родитеље да садржаји попут „Великог брата” који се приказују током дана када су деца често сама код куће, могу отежано утицати на избор програма.

„Надзор над провођењем закона о електронским медијима и надлежност за одлучивање о штетности садржаја и о конкретним мерама и санкцијама има Веће за електронске медије, које о томе самостално доноси одлуку па се надамо да ће реаговати на одговарајући начин”, закључила је заштитница права детета Ивана Милас-Кларић.

Казнене мере, међутим, не могу бити предузете у Србији, где је приказиван исти садржај („Велики брат” који се снима у Београду, а емитује на више телевизија: ТВ Б92, ОБН, на хрватском РТЛ-у, ТВ ЦГ 1 и Сител из Македоније) јер је, како нам је јуче рекла Гордана Суша, чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), наш закон друкчији од оног у Хрватској.

У Србији се, наиме, ништа не може учинити поводом баналности у ријалити програмима, а највећа казна коју закон дозвољава су опомене и привремене забране емитовања.

На констатацију да је заштитница права детета у Хрватској поднела притужбу Већу за електронске медије због садржаја емисије „Велики брат“ и на питање да ли је она послала неку притужбу на адресу Регулаторног тела за електронске медије због те емисије, заштитница права детета Гордана Стевановић каже: „Питањем штетности медијских садржаја за децу, у конкретном случају ријалити емисије ’Велики брат’ у Хрватској се бавило независно тело које је надлежно за рад медија. Ја желим да подсетим да је у Републици Србији формирано Регулаторно тело за електронске медије, као независни орган који контролише примену закона од стране електронских медија. Подсећам такође да је законом прописано како се и када емитују медијски садржаји који могу представљати штетни утицај на добробит и правилан развој деце”.

Да ли је заштитник грађана примио притужбе на ријалити „Велики брат”?

„Заштитнику грађана обраћали су се, спорадично, грађани указујући на садржај различитих ријалити програма. Они су, у складу са законским обавезама заштитника грађана, упућени на надлежни орган – РЕМ. Рад тог органа моћи ће да буде предмет контроле ЗГ уколико нам грађани који су се том телу обратили, упуте притужбу указујући на непоступање, незаконито или неправилно поступање тог тела”, закључује заштитница права детета Гордана Стевановић.

На питање – да ли је београдска канцеларија УНИЦЕФ-а поднела притужбу Регулаторном телу за електронске медије због емисије „Велики брат”, у УНИЦЕФ-у кажу:

„УНИЦЕФ је заједно са Удружењем новинара Србије још 2013. направио анализу ТВ програма да би установили какви се садржаји приказују и да ли су они штетни за децу. На основу тих анализа предложено је РРА да се пропишу јединствени критеријуми за електронске медије на основу којих би означавали садржај који је потенцијално штетан за децу. После измене медијских закона, РЕМ је у марту донео нови правилник који су емитери дужни да поштују и да на основу прописаних критеријума обележе програм узрасним ознакама. РЕМ сада контролише колико медији поштују правилник и да ли означавају програм а ми очекујемо од РЕМ-а да ради свој посао и да оцени да ли медији раде у најбољем интересу детета и штите их од садржаја непримерених њиховом узрасту”, истичу у београдској канцеларији УНИЦЕФ-а.

Савет РЕМ-а оценио је да у ријалити програму „Велики брат” није било садржаја који могу нашкодити менталном и физичком здрављу малолетника, али је издао упозорења, односно меру опомене ТВ Хепи и ТВ Пинк због непримерених садржаја њихових ријалити програма „Парови” и „Фарма”.

Истовремено, без много буке, ТВ Прва је престала да емитује „Великог брата”!

Савет за права детета Владе Србије такође није имао притужби на емисију „Велики брат”.

Док Кристијан спава

Медијску слику и однос према ријалити програмима најсликовитије је описао Жељко Митровић, први човек Пинк медија групе која емитује „Фарму 6” рекавши у дискусији на панелу Медијски скенер региона 2015 да „Кристијана Голубовића док спава гледа више људи у Црној Гори него ТВ вијести и да му је због тога жао”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси