Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ Краљево и ТВ Мелос размењују увреде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2015.

Аутор: Мирољуб Дугалић Извор: Политика

ТВ Краљево и ТВ Мелос размењују увреде

Свађа власника и редакција Телевизије Краљево и ТВ Мелос траје већ десетак дана. Нема вечери да се у њиховим информативним емисијама супротној страни не упути понека увреда и оптужба, а понајвише на рачун професионализма и посвећености истини.

 

Свађају се новинари или, слушајући њихове прилоге, оптужбе пљуште између „медицинске сестре, бабичког смера“, „рђавог ђака краљевачке гимназије“, „самозваног новинара“ „двојца таблоидних новинара“, „службеника канцеларије за КИМ и хонорарног водитеља“, „народног певача, осредњег талента“...

Супротстављени табори имају и вође, а реч је о власницима поменутих телевизија Виолети Симовић (ТВ Краљево), која је, како су у, Мелосу истражили, по занимању медицинска сестра бабичке специјалности и Зорана Јовановића (ТВ Мелос) који је, како су у ТВ Краљево истражили, певач – специјалности народни мелос.

Шта је било почетно „семе раздора“?

Понајвише завист у погледу принадлежности од локалне самоуправе, а окидач за ову свађу била је расподела дела новца који је поделио градоначелник Томислав Илић, у оквиру свог дискреционог права.

Од 500.000 динара доделио је 100.000 Мелосу за организацију неке „изворне“ манифестације, упркос чињеници да се та телевизија декларише пре свега као информативна кућа.

Тако је то ТВ Краљево и критиковало, а онда је ТВ Мелос одговорио и конкуренцију подстакао на покретање теме о закупу једне зграде у Краљеву, познатог Дома друштвених организација.

Ту петоспратницу од око 3.500 квадрата закупио је Мелос, а правну ваљаност тог закупа новинари ТВ Краљево оспоравају сматрајући да је овој телевизији учињена још једна привилегија.

Иначе, поменуту зграду, после вишегодишњег судског процеса, суд је пре три године доделио Општинском већу Савеза синдиката и потврдио тапију коју је та организација на зграду и околно земљиште имала.

Синдикат је онда, бар како се то јавно говорило, имао вољу да је, под закуп на период од 99 година и месечну цену од 80 евроценти по квадрату, уступи локалној самоуправи.

Одборници градске скупштине су 25. марта 2013. године то прихватили и чак донели такву одлуку уз овлашћење да је тадашњи градоначелник што брже реализује.

Јер, ту је требало да буду смештене Уметничка и Музичка школа, разни градски органи и организације, пошто се само за закуппростора из буџета месечно за ове две школе издваја око 1,3 милиона динара.

Али, од овдашњег одељења за просвету брзо стиже обавештење да „дом због распореда, величине просторија и запуштености зграде не може бити трајно решење за ове две школе“.

А, из Дирекције за планирање и изградњу налаз да за реконструкцију треба 675.000 евра, па за обнову концертне дворане још 120.000 евра, за прикључење зграде на градски топловод још око шест милиона динара...

Пошто нису смели да пониште већ донету скупштинску одлуку, тадашњи функционери је игноришу па синдикат обавештавају: „Нису се стекли економски оправдани услови за закуп. Поред новонастале ситуације са школама, ни средства за закуп нису планирана у буџету за 2013.годину. Неопходне су и јавне набавке, што значи да би читав поступак било могуће реализовати тек наредне године”...

Ову процену и обавештење, писали смо тада, сачинио је Ђорђе Павловић с тимом стручњака, иначе тадашњи саветник градоначелника за економска питања.

У одсуству градоначелника Драгана Јовановића, потписао га је његов заменик Милун Јовановић, а сам градоначелник верификовао када се вратио са службеног пута из Пољске.

После тога синдикат одлучује да зграду да у закуп Зорану Јовановићу, власнику Мелоса.

Да ли је тадашња власт погрешила и одустала од закупа грешком или с намером, још нема одговора али је важно то истражити због евентуалне уштеде народних пара.

Уз то често се чује и сумња да за поправку зграде нису била неопходна баш толика улагања већ се „нацифрало“ намерно, можда како би све ишло у прилог будућим закупцима или власницима постојећих објеката које је град за школе изнајмио и још плаћа...

Многи коју су тада одлучили да одустану од подстанарства града у Дому друштвених организација су и сада у власти.

Новинарима и једног и другог табора чак дају немуште изјаве о наводној необавештености, пребацујући одговорност на друге. И, сви ликују пратећи новинарску свађу, уз коментаре о острашћености, примитивизму, незнању, штетној таблоидизацији...

Нажалост, често им се и даје и за право.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

26.09.

2016.

a kako [нерегистровани] у 19:32

1

Kako je vlasnica tv kraljevo bez ijednog dinara postala vlasnik televizije kraljevo

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси