Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство осуђује напад на екипу РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2015.

Извор: www.studiob.rs

Министарство осуђује напад на екипу РТС-а

Министарство културе и информисања најоштрије осуђује напад мађарске полиције на екипу Радио телевизије Србије.

Министарство осуђује напад мађарске полиције на екипу Радио телевизије Србије и очекује да ће власти те земље у најкраћем року пронаћи и казнити починиоце овог апсолутно неприхватљивог акта насиља над новинарима на професионалном задатку.

У саопштењу из Министарства наглашавају да су физичка безбедност новинара и омогућавање њиховог несметаног рада елементарни предуслови за обављање улоге које медији имају у сваком друштву.

"Сматрамо неприхватљивим да се било коме ко професионално обавља свој посао на овако бруталан начин ускраћују права на рад и извештавање јавности о догађају од прворазредног политичког, друштвеног и медијског значаја за који постоји глобални интерес", наводи се у саопштењу.

Мађарски полицајци тукли су у среду екипу РТС-а, сниматеља, новинара и тонца, и поломили им опрему, упркос томе што је било очигледно да је реч о новинској екипи. Према речима новинара РТС-а, полицајци нису престали да их туку иако су их они упозоравали да су новинари српске националне телевизије, јавио је раније Танјугов репортер.

Независно удружење новинара Србије саопштило је да осуђује насиље мађарске полиције према екипи РТС и позива Владу ове суседне државе да се јавно извини новинарима српског Јавног сервиса и утврди одговорност полицајаца који су претукли новинаре.

Јуче поподне, мађарски полицајци су пендрецима повредили троје чланова новинарске екипе РТС, подсећа се у саопштењу и наводи да су сниматеља Владана Хаџи Мијаиловића полицајци бацили на зид и ударали пендреком по глави и леђима, а затим су му сломили камеру.

Претучен је и сниматељ тона Мирослав Ђурашиновић, којем су оштетили опрему. Новинарки Јовани Ђуровић је повређена рука, а у саопштењу се преноси и њена изјава да је екипа РТС-а нападнута у тренутку док се налазила у међупростору између полицијског кордона и групе миграната.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси