Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС тражи од Мађарске казне због напада на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2015.

Извор: www.021.rs, Танјуг

РТС тражи од Мађарске казне због напада на новинаре

Радио-телевизија Србије затражила је од мађарске владе да казни полицајце који су претукли њену екипу на граничном прелазу Хоргош.

РТС је у саопштењу оштро осудио напад мађарске полиције на своју екипу ТВ екипу - новинарку Јовану Ђуровић, сниматеља Владана Хаџи Мијаиловића и тонског сниматеља Мирослава Ђурашиновића.

РТС наводи да се посебна снага Јавног медијског сервиса Србије показала протеклих дана у објективним извештајима, укључењима и уживо емитованим Дневником у 23 сата, са граничних прелаза према Мађарској.

"Верујемо да ће светска јавност реаговати на овако бруталан напад на оне који сликом и речју преносе истину", сматра РТС.

РТС је најавио да ће протест послати и нашем амбасадору у Будимпешти и о инциденту обавестити цео дипломатски кор у Београду, као и ЕБУ.

Констатује се да чланови новинарске екипе срећом, нису тешко повређени, али да ситуација у којој су се нашли није била ни наивна ни пријатна, јер су ударци пендрецима били врло болни и са последицама.

И НУНС је позвао Владу Мађарске да утврди одговорност полицајаца за насиље према извештачкој екипи РТС-а. Ово удружење је позвало колеге из Европске федерације новинара, Мађарског удружења новинара и Синдиката новинара Мађарске да јавно осуде "овај брутални чин ометања који представља грубо кршење елементарних права и слобода новинара које гарантују међународне конвенције".

Напад је раније осудило и Удружење новинара Србије (УНС) које је затражило да се та полиција извини "новинарки коју су ударали пендреком".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси