Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мађарска полиција тукла екипу РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2015.

Извор: Б92

Мађарска полиција тукла екипу РТС-а

Мађарски полицајци тукли су екипу РТС-а, сниматеља, новинарку и тонца, и поломили им опрему упркос томе што је било очигледно да је реч о новинској екипи.

 

Према речима новинара РТС-а, полицајци нису престали да их туку иако су их они упозоравали да су новинари српске националне телевизије, јавио је Танјугов репортер.

Б92 је проверио здравствено стање новинарке Јоване Ђуровић која се тренутно налази у суботичкој болници где чека на рендгенски преглед да би се утврдила озбиљност повреде. 

Са њом су у болници и сниматељ Хаџи Владан Мијаиловић и тонац Мирослав Ђурашиновић.

Удружење новинара Србије (УНС) запрепашћено је поступком мађарске полиције која је данас пендреком ударала новинарку РТС-а Јовану Ђуровић и чланове екипе, иако је у том тренутку било јасно уочљиво да су они били на професионалном задатку. 

"За УНС је напад на екипу РТС-а недопустива примена силе и кршење међународних прописа о слободи рада новинара и мађарске власти су дужне не само да се извине екипи РТС-а и утврде одговорност за примену силе него и да омогуће неометан рад новинарским екипама", навео је УНС у саопштењу.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић затражио је од Мађарске да утврди одговорност за напад на телевизијску екипу Радио-телевизије Србије (РТС), наводи се у саопштењу Министарства. 

"Мађарској је вечерас упућен протест због напада на новинаре РТС-а од стране мађарске полиције, са захтевом да се утврди одговорност и да се овакви инциденти више не понављају. Мађарска и Србија имају пријатељске односе и треба учинити све да се они и у овим кризним ситуацијама сачувају", наводи се у изјави министра Дачића. 

Мађарска полиција претукла је екипу Радио-телевизије Србије, која је извештавала са границе на Хоргошу и поломила им опрему, иако су им рекли да су новинари српске националне телевизије. 

У ескалацији немира, негде око 17.30, повређена је новинарка РТС-а Јована Ђуровић коју је мађарска полиција претукла, а лекари Хитне помоћи указали су јој прву помоћ, јавио је извештач РТС-а. 

Према речима новинара РТС-а, полицајци нису престали да их туку, иако су их они упозоравали да су новинари српске националне телевизије. 

Мађарска полиција је у више наврата бацала сузавац и пуцала воденим топовима на избеглице, који су покушали да пробију капију и уђу на територију Европске уније.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси