Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кривична пријава против Весне Ракић Водинелић и Пешчаника због подршке Кокану Младеновићу !?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2015.

Извор: autonomija.info

На пола пута између Кафке и Монти Пајтона…

Кривична пријава против Весне Ракић Водинелић и Пешчаника због подршке Кокану Младеновићу !?

Публициста Иштван Каић поднео је данас Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против професорице права Весне Ракић Водинелић због текста у којем је подржала ставове које је изнео позоришни редитељ Кокан Младеновић у једном интервјуу, а због чега је и против Младеновића поднета кривична пријава.

 

Каић је кривичну пријаву због текста Весне Ракић Водинелић поднео и против уредница сајта Пешчаник Светлане Лукић и Светлане Вуковић, као и против Удружења грађана Пешчаник.

Он је поднео кривичну пријаву због кривичног дела Позивање на насилну промену уставног уређења, навео је Каић на свом блогу.

Каић је у кривичној пријави навео да из текста Весне Ракић Водинелић произлази да она, као и Кокан Младеновић, “пати за тим што данашњи виновници власти”, председник Владе Србије Александар Вучић, председник Србије Томислав Николић и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, нису били “угушени у крви” у револуцији од 5. октобра 2000. године.

Каић је Весну Ракић Водинелић и Кокана Младеновића оптужио да “позивају и подстичу” на “гушење у крви” између власти и грађана и надају се да ће тако бити.

“Сматрам да је овим очигледно да је испуњен услов постојања намере да се угрози уставно уређење или безбедност Србије којом се позива или подстиче да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи или представници тих органа”, навео је Иштван Каић.

Он је оптужио сајт Пешчаник да је “небројано пута до сад”, било текстовима или радио емисијама, “баратао екстремним, и написима и изјавама нескривене мржње према властима у Србији, позивајући на скорашње сценарије уличних преврата и демонстрација попут оних на Блиском истоку и у Северној Африци”.

Каић је Пешчаник оптужио и за “екстремизам у мржњи”.

“Оваквом праксом сматрам да се на најбољи начин стаје на пут тзв. борцима за људска права који, због својих заслуга у свргавању Милошевићевог режима, сматрају да имају мало више права од других људи, а овде конкретно – и да убију друге људе – те да су богом дано бољи од њих. Такви борци за људска права не разликују се превише од припадника фашистичких група као што су Образ, Наши, 1389 и сличних”, навео је Каић.

Додао је да је кривичну пријаву поднео “самоиницијативно, без ичијег наговора или консултација са било ким, потпуно напрасно и без предумишљаја”.

Редитељ Кокан Младеновић изјавио је данас да је кривична пријава која је поднета против њега због сумње да је изазивао нацоналну, расну и верску мржњу потпуни апсурд и да је цео случај једна фарса.

“И ви и ја знамо, или бар претпостављамо, ко је неталентовани редитељ ове представе. Налазим да је то (пријава) потпуни апсурд, на пола пута између Кафке и Монти Пајтона”, рекао је Младеновић новинарима након што је дао изјаву београдској полицији поводом пријаве коју је против њега поднео председник Независног синдиката културе Зоран Ђуричић због интервјуа који је дао за један новосадски медиј.

Ђуричић је тужио Младеновића због интервјуа који је у јуну објављен под насловом “Оволико зло мора бити угушено у крви, деведесете су дошле на наплату”, а који је на једној прес конференцији прокоментарисао и премијер Александар Вучић, истакавши да је срамота да радници из културе користе такве речи.

Реагујући на подношење пријаве, Младеновић је недавно изјавио да стоји иза свега што је рекао у интервју.

Кокан Младеновић: Повратак вербалног деликта, атмосфера у Србији као на Титанику

Позоришни редитељ Кокан Младеновић изјавио је вечерас да је поступање тужилаштва по кривичној пријави коју је против њега поднео председник Независног синдиката културе и уметности Зоран Ђуричић, због изазивања националне расне и верске мржње и нетрпељивости покатељ да се у законодавство Србије враћа вербални деликт.

Младеновић је за Радиотелевизију Војводине рекао да не разуме зашто је тужилаштво уопште реаговало на такву пријаву и запитао да ли то указује да је праг тоталитаризам у Србији опасно прекорачен.

“Кад кажем да се бојим крви, мислим на то да Србија јесте темпирана социјална бомба. Србија се не храни статистиком и обећањима, Србија је земља отпуштених људи и фабрика које не раде, људи који акумулирају бес и незадовљство од деведестих на овамао. И ако дође до тога да се тражи правда на улици, бојим се да то неће моћи да се контролише”, казао је Младеновић.

Кривична пријава против Младеновића поднета је поводом његовог интервјуа објављнеог током јула под насловом “Оволико зло мора бити угушено у крви, деведесете су дошле на наплату”, а који је касније коментарисао и председник Владе Србије Алексадар Вучић, уз оцену да је срамота да радници из културе користе такве речи.

Младеновић је рекао да је његова изјава да се нада бунту и изливу незадовљства дата у контексту уверења да је народ у Србији уплашен, те да је “на делу северенокорејизација Србије, где нема слободе медија, а народ губи осећај која су му права”.

“А народ има право да незадовољство изрази протестима, сем ако не мисли да живи добро”, додао је.

Коментаришући истраживања јавног мњења по којима је већина људи задовљна правцем којим Србија тренутно иде, Младеновић је казао да је и већина путника на Титанику веровала да путује сигурно и комфорно, те да атмосфера у Србији личи управо на атмосефру на Титанику уочи бродолома.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси