Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Завршена прва Школа дигиталног новинарства Славко Ћурувија фондације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 09. 2015.

Аутор: Зоран Б. Николић Извор: slavkocuruvijafondacija.rs

Љубинка Љујић из Пријепоља и Марија Вучић из Ниша су, као најуспешније полазнице, награђене студијским путовањем у иностранство

Завршена прва Школа дигиталног новинарства Славко Ћурувија фондације

Прва Школа дигиталног новинарства Славко Ћурувија фондације завршена је протеклог викенда радионицом у Београду.

 

Као прва генерација, Школу су успешно завршиле Алдина Луиновић (Пријепоље), Вања Колар (Суботица), Драгана Прица (Нови Сад), Дуња Стојковић (Панчево), Љубинка Љујић (Пријепоље) и Марија Вучић (Ниш).

Ментори су једногласно одлучили да су курсеве Школе (новинарска етика, дигитално, аналитичко и истраживачко новинарство) најуспешније савладале Марија Вучић и Љубинка Љујић, које су награђене студијским путовањем у иностранство.

Драгоцено искуство

„Драго ми је што ћу имати прилике да на студијском путовању видим како функционишу локални медији у уређеним европским земљама, како се финансирају, са којим се проблемима носе и како их решавају и на који начин они остварују јавни интерес. Очекујем да ћу нешто од оног што будем тамо научила моћи да применим у свом раду”, рекла је Марија Вучић.

„Пошто радим на телевизији, медију који је другачији од дигиталних медија, значило ми је да научим да пишем за web и схватим на који начин функционише један портал. Веома корисна ће ми бити знања о аналитичком приступу информацијама и њиховом стављању у шири контекст, техникама истраживачког новинарства и разрешавања етичких дилема с којима се често сусрећемо. Упознавање с тим како функционишу локални медији у иностранству, којим темама се баве, на који начин им приступају и какав статус новинарска професија има у другим земљама, за мене као младу новинарку биће драгоцено искуство”, каже Љубинка Љујић.

Јелена Ћурувија, почасна председница Фондације, и Илир Гаши, извршни директор, уручили су дипломе полазницама и том приликом изразили задовољство високим квалитетом рада свих полазница, као и тиме колико се програм Школе показао корисним за младе новинарке локалних медија.

„Овим програмом Славко Ћурувија фондација жели да оснажи локалне медије и новинаре у покушају да упркос повећаним економским и политичким притисцима задрже независност и побољшају квалитет свог извештавања. Развој дигиталног новинарства и дигиталних локалних медија стратешко је опредељење Фондације. На интернету има више слободе, продукција је финансијски мање захтевна и, наравно, део је незаустављивог технолошког тренда”, рекао је Гаши.

Показало се да то што нисмо били у истом граду није била препрека за квалитетан рад. Напротив. У складу са централном темом Школе, обука је готово у целини организована преко специјалне дигиталне платформе, која је менторима и полазницама користила за свакодневну комуникацију, размену материјала и рад на задацима.

Током више од 200 сати онлајн рада и шест дана „живих” предавања организованих у три радионице, одвијала се настава о писању за веб, коришћењу социјалних мрежа за дистрибуцију и промоцију медијских садржаја, безбедности новинара, алатима истраживачког новинарства, свакодневним етичким дилемама и другим важним новинарским темама.

Полазнице прве генерације Школе дигиталног новинарства постаће део образовног програма Фондације, који ће служити њиховом даљем усавршавању (алумни програм).

Свечаности затварања Школе присуствовали су ментори Школе дигиталног новинарства: Маја Дивац, извршна директорка продукцијске куће Мрежа, Павле Златић, главни и одговорни уредник сајта Б92, Перица Гуњић, главни уредник сајта Цензоловка, Зоран Б. Николић, извршни уредник сајта Цензоловка, гостујући предавачи Анђела Миливојевић (ЦИНС) и Владимир Костић (ЦИНС), као и чланови Управног одбора Славко Ћурувија фондације Ана Фиртел и Милан Антонијевић.

На радионицама су као гостујући предавачи учествовали и еминентне новинарке и новинари Оља Бећковић (НИН), Љубица Гојгић (РТВ Војводина), Магда Јањић (Vice), Дино Јахић (ЦИНС) и Предраг Благојевић (Јужне вести), који су полазницама пренели своја професионална искуства.

Планирано је да следећа генерација буде уписана у Школу дигиталног новинарства Славко Ћурувија фондације на пролеће 2016. године.

Одржавање Школе дигиталног новинарства омогућила је америčка Национална задужбина за демократију (National Endowment for Democracy).

 

 

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

15.09.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 09:34

Sta su digitalno novinarstvo i digitalni mediji?


U ovom tekstu pominju se "digitalno novinarstvo" i "digitalni mediji". Sta je znacenje ovih pomodnih izraza?

Da li se pod "digitalnim medijem" podrazumeva isto sto i pod "medijem" - samostalnim elektronskim izdanjima (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), a koji su registrovani u Registru medija?

Da li su televizijski programi u sadasnjoj digitalnoj televiziji, mediji koji su drugačiji od digitalnih medija?

Napomena - Odgovarajuca "Vikipedijina" odrednica na srpskom jeziku glasi (verovali ili ne):

"Digitalni mediji, kao najnoviji oblici masovne komunikacije, pružaju mogućnost srednjoj klasi (običnim ljudima), kao i velikim kororacijama da razmenjuju informacije.[1]

U digitalne medije spada i internet. On obezbeđuje aktuelne vesti i mnoge druge informacije u koje spada i nauka. Internet je, kao digitalni medij, takođe servis zabavnog sadržaja.

Digitalni mediji, za razliku od većine drugih jednosmernih medija, omogućavaju svojim korisnicima da daju sopstveni doprinos. Delimično zbog toga što tehničke pogodnosti ovih medija ne donose zaradu samo nekoliko opštepoznatih medijskih kompanija danas ima internet servise."

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси