Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворено писмо РТВ ВК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 09. 2015.

Извор: Фонет

Отворено писмо РТВ ВК

Радио-телевизија ВК из Кикинде данас је у Отвореном писму апеловала на међународне организације и медијска удружења да пруже подршку редакцији ове медијске куће и њеном оснивачу Зорану Милешевићу, пошто је "хајка против слободе јавне речи и критичког промишљања достигла врхунац".

После двогодишњих непрестаних контрола пословања, нови предлог који је, како незванично сазнаје РТВ ВК, изнет на последњој седници Окружног одбора Српске напредне странке (СНС) у Кикинди да се ухапси Милешевић, "како би рејтинг СНС-у Кикинди био већи".

У Отвореном писму РТВ ВК наводи да је тим састанком "председавао Андреј Вучић" и изражава основано страховање "да су сазнања о предлогу за хапшење из политичких разлога истинита".

"Јавно упозоравамо да би такав развој ситуације Србију одвео пар векова уназад. Нема развоја ниједне државе, ни њених демократских институција, без слободних медија и слободе говора", указује се у Отвореном писму и подсећа да је редакција РТВ ВК основана 13. јуна 1997. године.

"За време владавине Слободана Милошевића", додаје се у Отвореном писму, "Регионалном ВК радију одузето је шест предајника, по чему смо били апсолутни рекордери у држави".

Према наводима из Отвореног писма, "15 година касније поручујемо на ће у нашој кући увек бити разних Милешевића, који ће писати коментаре и критички анализирати потезе свих нивоа власти, без обзира из ког страначког дреса потицали, јер је то једна од основних функција медија".

"Они који су на власти морају да се навикну да медији не постоје да би удворички преносили њихова саопштења, већ јавности указивали и на добре и на лоше потезе, како би радили што више у интересу становника чијим средствима располажу у каси локалне самоуправе", наглашава се у Отвореном писму.

"ВК је кућа која никада није емитовала кич и шунд, нити аудиторијуму нудила лаке ноте за увесељавање", напомиње се у Отвореном писму, "него је настојала да емитује што више садржаја који су резултат истраживачког новинарства, за шта су запослени много пута награђивани у земљи ииностранству".

Отворено писмо адресирано је на Делегацију Европске уније у Београду, Мисију ОЕБС у Србији, Канцеларију Савета Европе, Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Асоцијацију незаисних електронских медија (АНЕМ) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ).

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси