Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ромић негирао учешће у убиству Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 09. 2015.

Извор: Танјуг, Н1

Ромић негирао учешће у убиству Ћурувије

Суђење за убиство новинара и власника листова "Дневни телеграф" и "Европљанин" Славка Ћурувије настављено је у Специјалном суду у Београду, изношењем одбране четвртог оптуженог, бившег припадника Државне безбедности Ратка Ромића, који је негирао кривицу.

 

Како је новинарима рекао пуномоћник породице Ћурувија Слободан Ружић, Ромић је истакао да није учинио кривично дело, нити на било који начин учествовао у убиству Славка Ћурувије. 

"Сматрамо да докази који су наведни у току истраге и они који ће бити изведени на главном претресу показати да његова одбрана није тачна и очекујемо да ће наводи оптужнице бити доказани", рекао је Ружић. 

Према Ружићевим речима, списак сведока још није утврђен, али он очекује да ће се списак који су предложили тужилац, одбрана и пуномоћници редуковати, јер би, како је навео, у супротном процес предуго трајао.

Бранитељка окривљеног Ромића Зора Добричанин Никодиновић оценила је да је њен клијент убедљиво изнео своју одбрану и да не страхује за његову судбину, ако у обзир буду узете праве чињенице и докази. 

"Чињенице и докази га нису довели пред суд, већ сила и притисак. Ако буду одлучивали чињенице, докази и закон, ја се не бојим, ако буду одлучивали сила и притисци, пред оружјем ћуте закони", рекла је Зора Добричанин Никодиновић.

Упитана да каже о каквим је притисцима реч, она је одговорила да је о томе већ обавестила медије и све оне који су заинтересовани за то.  За убиство Ћурувије су поред Ромића, оптужени и бивши начелник Ресора ДБ Радомир Марковић, бивши начелник београдског центра ДБ Милан Радоњић, као и припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак, који је у бекству. 

Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. године, у време НАТО бомбардовања Србије, испред зграде у којој је живео у Београду. 

Према оптужници, Ћурувију је убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину супругу Бранку Прпу у главу. По оптужници, план убиства и оперативно праћење наредио је Радомир Марковић. 

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен по налогу непознатих лица из врха власти због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

07.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:04

aman dokle

dokle vise ove bajate afere?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси