Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чија је „Политика”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 08. 2015.

Аутор: В. М. А. Извор: Политика

Чија је „Политика”

Чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић недавно је изјавила да је Савет „дошао до закључка” да власник „Фармакома” Мирослав Богићевић није власник дела „Политике”. У изјави за наш лист Миленовићева аргументује ту тврдњу:

 

– Да је Богићевић и даље власник потраживања, банка би се наплаћивала из власништва „Политике”. Довољно је пратити токове новца да би се то закључило. „Ист медија група” је фантом фирма, само једно поштанско сандуче. То треба да буде предмет истраге – тврди Мирослава Миленовић.

Као што је наш лист већ писао, фирма „Ист медија група” основана је у Москви са капиталом од 500 евра, по свој прилици само са намером да обави трансакцију куповине ВАЦ-овог удела од 50 одсто у „Политици НМ”, компанији која издаје листове „Политика” и „Спортски журнал”.

У руском регистру као номинални власник наведен је Александар Трбовић, а директор је Урош Стефановић.

Комисија за заштиту конкуренције сазнала је да су обојица у том моменту били запослени у московском „Фармакому”, а да је новац за куповину „Политике” позајмљен управо из те Богићевићеве компаније. У московском регистру још стоји да је власник „Ист медија групе” Александар Трбовић, а директор Урош Стефановић. Комисија је закључила да је Мирослав Богићевић човек који стоји иза спорне куповине, иако номинално није власник „Ист медија групе”. Комисија за заштиту конкуренције утврдила је и да држава Србија, која има удео у „Политици АД”, никада није дала сагласност да се ВАЦ-ов удео у ПНМ прода. Још се чека став Јавног правобранилаштва о томе да ли је уговор између ВАЦ-а и „Ист медија групе” валидан.

Како је „Политика” већ писала, у јануару 2012. године „Ист медија група” исплатила је ВАЦ-у четири милиона евра, али је уговор о куповини формално потписан тек шест месеци касније, 28. јуна, након што је Демократска странка изгубила изборе и када је било неопходно да се регулишу спорни послови јер је тог дана најављена коалиција СПС-а и СНС-а.

„Политика АД” међу најатрактивнијим предузећима за приватизацију

„Политика АД” нашла се на списку атрактивних предузећа у процесу приватизације, који је на свом сајту објавила Агенција за приватизацију. Како је објашњено, „представља препознатљив национални бренд са високим квалитетом и стандардом новинарства”. Иначе, одлуком Владе, „Политика АД” је субјект приватизације од стратешког значаја. Куповином „Политике АД”, нови власник добија и 50 одсто власништва у „Политици новине и магазини”, која је издавач листова „Политика” и „Спортски журнал”. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси