Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Критике због египатске пресуде за новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 08. 2015.

Извор: Танјуг, Б92

Критике због египатске пресуде за новинаре

Амнести Интернешенел, представници медија и адвокати критиковали су пресуду египатског суда тројици новинара катарске телевизије Ал Џазира. Они су на поновљеном суђењу осуђени на по три године затвора.

Аустралијанац Питер Гресте, Канађанин египатског порекла Мохамед Фахми и Египћанин Бахер Мохамед проглашени су кривим по оптужбама да су “ширили лажне информације” да би подржали Муслиманско братство, групу бившег исламистичког председника Мохамеда Мурсија кога је војска свргнула 2013. године.

Они су ухапшени у Каиру у децембру 2013. а на првом суђењу 2014. изречене су им казне од седам до десет година затвора. Та пресуда је поништена и случај враћен на поновно суђење.

У суду су данас били присутни Фахми и Мохамед који су пуштени да се бране са слободе у фебруару, док се Грестеу, који је у фебруару депортован из Египта по указу председника, суди у одсуству. Полиција је одмах одвела Фахмија и Мохамеда по изрицању пресуде.

Препуна судница у којој су били многобројни представници медија са шоком је реаговала на пресуду, преносе агенције.

Организација Амнести интернешенел је у саопштењу осудила пресуду и навела да је тиме “одзвонило слободи изражавања у Египту”. Филип Лутер, представник Амнестија, рекао је да се овом пресудом извргава руглу египатско судство и затражио да новинари одмах буду ослобођени. Он је рекао да су они затворени само зато што су користили своје право на слободу изражавања.

Амал Клуни, адвокаткиња за људска права која заступа канадског држављанина Фахмија, такође је критиковала трогодишње казне и указала да су сви рекли да нема доказа да се подрже оптужбе. “Данашња пресуда шаље опасну поруку у Египту. Шаље поруку да се новинари могу затворити само зато што раде свој посао, што говоре истину и извештавају о догађајима. И шаље опасну поруку да има судија у Египту који ће дозволити својим судовима да буду инструменти политичке репресије и пропаганде”, рекла је Амал Клуни.

Она је изразила наду да ће египатски председник Абдех Фатах ел-Сиси помиловати тројицу новинара. Извршни директор телевизије Ал Џазира на енглеском Џајлс Трендл рекао је да је пресуда “скандалозна и гнусна” и да су сви шокирани.

“Цео случај је јако политизован и није вођен на слободан и фер начин. Нема доказа да су наше колеге на било који начин измишљале вести или помагале терористичким организацијама”, рекао је Трендл и додао да ни у једном тренутку током дугог суђења није било доказа да поткрепе било коју од неоснованих оптужби против новинара.

Телевизија Ал Џазира је у саопштењу навела да је то “намерни напад на слободу медија”, а вршилац дужности телевизије Ал-Џазира на енглеском Мостефа Суаг рекао је да пресуда “супротна логици и здравом разуму”.

Египатски судија је у образложењу пресуде рекао да новинари нису били регистровани у синдикату новинара у Египту, да су унели опрему у земљу без одобрења египатских власти и да су ширили лажне вести и користили хотел као место емитовања без дозволе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси