Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мера обавезног лечења због претњи Верану Матићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 08. 2015.

Извор: cenzolovka.rs, Б92

Мера обавезног лечења због претњи Верану Матићу

Немањи Ристићу, који је претио Верану Матићу, Мајклу Кирбију и Загорки Доловац, одређена мера обавезног психијатријског лечења на слободи.

 

Ристић је уреднику Информативног програма Б92 Верану Матићу, амбасадору САД у Србији Мајклу Кирбију и републичкој јавној тужитељки Загорки Доловац претио да ће бити стрељани.

Виши суд у Београду донео је првостепену пресуду. Ристићу је одређена мера обавезног психијатријског лечења на слободи. 

Ристић је у претњама које је слао електронском поштом и преко друштвених мрежа, између осталог, поручивао Матићу, Кирбију и Загорки Доловац да ће бити стрељани. Правни тим Б92 поднео је у априлу кривичну пријаву против Ристића, после чега је он ухапшен и смештен у притвор.

Суд је наложио да Ристић буде пуштен из притвора и да буде отпуштен из болнице, уз меру обавезног лечења на слободи у Психијатријској болници "Лаза Лазаревић", у трајању до три године. 

У образложењу пресуде, суд је навео да су у обзир узети налаз вештака и сведочење Ристићевог лекара у затворској болници да се његово здравље побољшало и да он добро реагује на терапију. 

Суд је навео и да у било ком тренутку судска одлука може бити промењена уколико Ристић напусти лечење или почини неко друго узнемираујуће дело, те да ће он у том случају бити враћен у психијатријску установу на обавезно лечење. 

Пресудом је одређено и да се оптуженом одузму мобилни телефон и две СИМ картице, лаптоп, пиштољ, као и и-мејл адреса. 

Ристић је у обраћању суду рекао да је: "Спреман да се подвргне лечењу, да узима терапију и обавља контроле", као и да ће му у лечењу помагати супруга. 

"Избегавајте провокације, то ће допринети вашем лечењу", поручила је судија Ристићу на крају изрицања пресуде. 

Тужилаштво је претходно у завршној речи тражило да се Ристићу одреди мера обавезног чувања у болничкој установи због опасности коју је тај оптужени изазивао, као и претњи које је упућивао, а које су код оштећених створиле осећање страха и угрожености и навеле их на увођење појачаних мера безбедности. 

Главни и одговорни уредник Информативног програма Б92 Веран Матић рекао је у реаговању на данашњу пресуду да је :„Веома тешко коментарисати стручну процену надлежног психијатра, чије је мишљење суд усвојио и тако пресудио”. 

"У сваком случају, због тога што постоји озбиљна историја преступа, свакако бих подржао жалбу тужилаштва на овакву пресуду", рекао је Матић за Цензоловку. 

"Мислим да је неопходно пооштрити судску праксу, како би се претње зауставиле или минимизовале, јер ћемо иначе имати ситуацију у којој ће се заиста неке претње реализовати, а да није постојала превенција, иако су постојали озбиљни знаци упозорења", каже Матић.

Нове претње Верану Матићу настављене су и јуче и данас као коментари на сајту Б92 на вести о претњама. Матић је за Цензоловку рекао да је правни тим Б92 и њих пријавио надлежном тужилаштву, оцењујући да и „сами коментари дају доста одговора на то због чега имамо ову нову лавину претњи”. 

Коментар: Мртав си пацеру смрдљиви..као и твој колега — шпијун и подривач Србије — Ћурувија.. много сте се истриповали да сте недодирљиви и да можете да роварите Србију док год вам запад пуни дупе доларима..неће вас ни они спасити, а тебе поготово!!! 

Коментар: Веране Матићу п**ко издајничка, што мене не чува полиција, што полиција не чува 5 000 000 срба, зашто чува тебе, бранкицу, ољу и друге издајнике, па гледај где чеш, ако завлада хаос у земљи, па пљујете по русији србији, пљујете по свему што је свето за србе џукци издајнички. 

„То је речник деведесетих година. Чињеница да се бавим истраживањем убистава новинара и насиљем над новинарима нешто је што повезују и сами насилници. У сваком случају, овакве активности неће ме спречити нити да наставим да радим на овим пројектима, а ни да чиним јавним овакве недопустиве радње”, поручио је Матић.

Тужилаштво задовољно

Посебно тужилаштво за борбу против ВТК је дана 26. јуна 2015. године поднело Вишем суду у Београду предлог за изрицање мере безбедности Обавезног психијатријског лечења и чувања у здравственој установи према окривљеном Немањи Ристићу, због тога што угрозио сигурност више лица и то запослених у страним дипломатским представништвима у Републици Србији, представницима информативних медија као и запосленима у телекомуникационим предузећима која послују на територији Републике Србије, на тај на чин што је користећи електронску пошту упућивао претеће поруке оштећенима, стављајући у изглед губитак живота или тешко физичко насиље над могућим жртвама. 

У току судског поступка из налаза и мишљења комисије судских вештака неуропсихијатара утврђено је да је здравствено стање окривљеног такво да су његове способности да схвати значај дела као и да управља својим поступцима биле искључене. 

Данас, 27. августа 2015 године, Виши суд у Београду је окончао главни претрес и донео одлуку да се окривљеном Немањи Ристићу изрекне мера безбедности Обавезног психијатријског лечења и чувања на слободи, која може трајати најдуже 3 године. 

Посебно тужилаштво је задовољно дужином трајања мере, али сматра да има места улагању жалбе у односу на врсту исте, тј. изрицању мере Обавезног психијатријског лечења и чувања у здравственој установи, имајући у виду констатовану могућу опасност да ће окривљени поновити иста или слична кривична дела, као и ранију осуђиваност окривљеног.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси