Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пинк и Б92 предњаче у кршењу закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 08. 2015.

Аутор: Б.Цвејић Извор: Данас

Регулаторно тело за електронске медије покреће прекршајне поступке против свих националних телевизија

Пинк и Б92 предњаче у кршењу закона

У прва четири месеца ове године све телевизије са националним фреквенцијама кршиле су одредбе Закона о електронским медијима, које се односе на оглашавање, те су укупно направиле готово 1.800 прекршаја.

 

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) ће због тога, како кажу за Данас, поднети захтеве за покретање прекршајних поступака.

Према подацима РЕМ о кршењу закона које је Данас добио на увид, телевизија Пинк најмање је поштовала закон у периоду од јануара до априла, односно оглушила се о њега укупно 819 пута, а потом следи Б92 са 502 прекршаја.

РЕМ је забележило и 179 прекршаја на телевизији Хепи, 135 на првом каналу РТС, 127 на Првој телевизији, док је најмање на РТС2 укупно пет.

Телевизије су у најмањој мери поштовале одредбу која предвиђа да у току једног пуног сата емитованог програма код комерцијалних емитера ТВ продаја и ТВ оглашавање не могу заузимати више од 20 одсто времена.

Забележено је укупно 870 таквих прекршаја, од којих су чак 753 на Пинку.

Потом је највише прекршаја било по питању тога да се играни филм, ТВ филм и емисије вести могу прекидати због реклама само једном у 30 минута, што није испоштовано 579 пута, а најнемарнија телевизија била је Б92 са 412 прекршаја ове врсте.

Кршена је у већој мери и одредба Закона о електронским медијима о томе да ТВ продаја која се емитује као посебни програмски садржај мора бити јасно обележена сликом и звуком и да мора трајати најмање 15 минута без прекида, што телевизије нису испоштовале у 152 случаја.

Забележени су такође и прекршаји због истицања дувана и дуванских производа, пласирања роба у емисијама и њихово истицање у крупном кадру, неправилног обележавања ТВ оглашавања и ТВ продаје, као и због прекидања дечијих емисија рекламама.

„Савет РЕМ је на седници одржаној 19. августа усвојио извештај Савета за надзор и анализу за период јануар-април 2015. године и донео одлуку да се поднесу захтеви за покретање прекршајног поступка за све прекршаје обухваћене извештајем.

Захтеви за покретање прекршајног поступка подносе се појединачно, по сваком пружаоцу медијске услуге и за сваки месец надзора“, напомињу у РЕМ за наш лист.   

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси