Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић: Важно је да се новинари храбро суоче са насилницима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 08. 2015.

Аутор: Зоран Б. Николић Извор: cenzolovka.rs

Веран Матић: Важно је да се новинари храбро суоче са насилницима

Уредник Информативног програма ТВ Б92 објашњава за Цензоловку како изгледају претње и увреде због којих је та медијска кућа у уторак поднела кривичне пријаве и истиче да неће дозволити да ти случајеви буду гурнути у други план.

 

 

„Као што знате, уз Бранкицу Станковић и ја сам под полицијским безбедносним проценама које говоре о томе да нам је неопходна полицијска заштита 24 сата дневно, у мом случају већ више од пет година, а у случају Бранкице Станковић скоро седам. Имамо прилично развијену безбедносну културу и обавезан ланац потеза које чинимо у оваквим ситуацијама”, каже у разговору за Цензоловку Веран Матић, уредник Информативног програма Радиодифузног предузећа Б92 (РДП Б92).

У саопштењу које је у уторак издала ова медијска кућа пише да је правни тим РДП Б92 поднео две кривичне пријаве против више непознатих особа јер су запосленима у РДП Б92 претиле батинама до смрти.

„Претње су упућене колективу РДП Б92, док је у једној од претећих порука изричито апострофиран Веран Матић”, каже се у саопштењу.

Уз напомену да ово није усамљен случај, подсећа се да је у априлу ове године правни тим „Деведесетдвојке” поднео кривичну пријаву против такође непознате особе због угрожавања сигурности Верана Матића.

„Један од ових је у уторак поново коментарисао саму вест о претњама, не знајући да је и он пријављен. Кроз коментар је помогао полицији да поближе лоцира место одакле шаље поруке, то јест – где живи. Показује дрскост наводећи да он свесно шаље претњу, са позивом да буде ухапшен”

„Претећу поруку је потписао Немања Ристић, који се након тога оглашавао и путем медија, говорећи о томе да су, поред Верана Матића, сличне поруке добили Загорка Доловац, Мајкл Кирби и други”, саопштила је ова медијска кућа.

Цензоловка: На који начин су упућене ове претње, путем интернета, као у априлу, или некако другачије?

Матић: Претње које ових дана добијамо послате су на наш сајт као коментари. Оне су дошле до модератора, који су нам то проследили. У априлу је била директна порука, претња упућена лично мени, са покушајем да се настави комуникација са мном после кривичне пријаве.

Цензоловка: Да ли се из садржаја ових претњи може закључити шта је био повод за њихово упућивање?

Матић: Шаљем вам претње како бисте и сами могли да изведете закључак:

КОМЕНТАР НА ВЕСТ: „Руси ће окупирати земљу која није у НАТО или ЕУ”

Веране Матићу језуито. Коју ти ватиканску пропаганду просипа?! Конклузио: ко не стане под крваве хаљине геј енклаве Ватикана (Читај: НАТО9 тоге ће Руси окупирати.  Морамо Верану главу .….. на сред Теразија и ставити му јабуку у уста као .….. за пример другима!

„Унутар Б92 свакако постоји узнемиравање људи: од модератора, који су први на удару и увреда али и ових претњи, до људи у редакцијама које су апострофиране. И ако не бисмо реаговали снажном правном подршком, али и информисањем јавности, несигурност би свакако била већа”

Ова је од прошле недеље:

КОМЕНТАР НА ВЕСТ: Пусић: Србија да причека, а не да заоштрава односе

Првог новинара/радника Б92 којег сретнем ћу да изубијам до смрти,боли ме к***ц,нек и одем у затвор,ал вас смрадове,што се са усташама лижете,и објављујете искључиво усташке коментаре,треба тријебити. Ј***ћемо вам матер за ово,па нек вас после спасавају Пушићка,Iggy и Антонија нарочито,која ладно оптужује србе да су криви за усташки покрет и зато сто су поклани,а ви то ладно објавите! Па како вам не ј***вати матер кад год вас човек види!!!

(Псовке прекрила Цензоловка, прим. ур.)

И за ту претњу смо поднели кривичну пријаву.

Ова порука је од прошле године, када смо и поднели пријаву. Добили смо информацију од полиције да је пошиљалац идентификован ових дана и очекујемо да буде процесуиран:

КОМЕНТАР НА ВЕСТ: Приведен због напада на Б92

Где ли ћете сви ви ускоро са б92 кад вам отерамо газде из Србије? Имате ли ви људи мозга? Па јурићемо вас на крај света да вас вешамо по тргови. Ј***м ли вам маму фашистичку издајничку. Неће вас ни Св. Петар спасити.

„Мислим да је неопходно врло храбро улазити у ове процесе јер се једино тако могу правити помаци у сензибилисању и правосудног система и јавности”

Цензоловка: Да ли су они који су упутили најновије претње показали сличну дрскост као овај, не учинивши готово никакав напор да сакрију свој идентитет?

Матић: Јесте један од ових у уторак поново коментарисао саму вест о претњама, не знајући да је и он пријављен. Кроз коментар је помогао полицији да поближе лоцира место одакле шаље поруке, то јест – где живи. Наравно, показује дрскост наводећи да он свесно шаље претњу, са позивом да буде ухапшен.

Цензоловка: Да ли сте задовољни начином на који власти, односно полиција, реагују на овакве претње?

Матић: У честим сам контактима са тужиоцем за високотехнолошки криминал и шефом службе за високотехнолошки криминал МУП-а. Мислим да је веома важна блиска сарадња са њима јер је ово осетљива зона, релативно нова област, па је потребно дати што више података, што интензивније сарађивати како би било успеха. Засад сам задовољан сарадњом. Не знам како ће се судије показати у овим случајевима. У једном случају од пре неколико година имали смо претњу из Панчева и тамошњи суд је досудио казну обавезног лечења у установи затвореног типа.

Цензоловка: Какве су реакције, Ваше лично и колектива Б92, на ове и сличне претње којима сте изложени?

Матић: Имамо прилично развијену безбедносну културу и обавезан ланац потеза које чинимо у оваквим ситуацијама: наша правна служба, адвокатска канцеларија Живковић-Самарџић која нас заступа годинама, има одличну експертизу и реагује хитним подношењем пријава. Паралелно контактирамо и с полицијом како би се одмах кренуло у потрагу у сајбер-простору.

Редовно пратимо докле су стигле истраге и процеси. Једноставно не дозвољавамо да случајеви буду гурнути у други план.

Уосталом, пошто су претње веома честе, и по службеној дужности имамо комуникацију у вези са новим случајевима.

Унутар Б92 свакако постоји узнемиравање људи: од модератора, који су први на удару и увреда али и ових претњи, до људи у редакцијама које су апострофиране. И ако не бисмо реаговали снажном правном подршком, али и информисањем јавности, несигурност би свакако била већа.

Често новинари, уредници и менаџмент медија избегавају да пријављују овакве претње јер је неопходно и лично дати изјаву тужиоцу, истражним органима, а тиме настају додатне непријатности, губљење времена, а и размишљање шта ће се догодити када насилник буде ослобођен, или када буде пуштен на слободу после издржане казне.

Разумем сва двоумљења, али мислим да је неопходно врло храбро улазити у ове процесе јер се једино тако могу правити помаци у сензибилисању и правосудног система и јавности.

Наравно, веома је важна и активност организација које штите слободу говора, новинара и медија, како би се мењали закони, тако да се избегне двострука виктимизација и нађе механизам ефикасне помоћи свима који су изложени претњама. Од правне помоћи до сталног упућивања државних органа у разлоге због којих је неопходно ефикасније поступање по овим пријавама.

НЕПОПРАВЉИВИ ПРОСТАКЛУК

Ево једног свежијег, како Матић каже, „виђења разлога” зашто им прете. Ова мејл порука стигла је на контакт форму која се зове „Контакт — ТВ — Предлози тема за информативни програм”, у уторак, 25. августа. Пошиљалац се ни овде није потрудио да сакрије сопствени идентитет:

„Претње” и ЛАЖИ
Престаните да лажете, намећете педерлук и браните исламску инвазију, па вам људи неће претити.

Матић нам је показао поруке које сведоче о томе да упорне претње истовремено стижу и из Црне Горе. Садржај тих порука не преносимо – зато што је непоправљиво простачки.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси