Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  АНЕМ: Надлежни да реагују на претње Матићу и Б92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 08. 2015.

Извор: Б92

АНЕМ: Надлежни да реагују на претње Матићу и Б92

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) осуђује најновије претње упућене новинарима и уреднику информативног програма Б92.

 

АНЕМ тражи од надлежних да у што кражем року пронађу и казне одговорне за те претње.

Чланица АНЕМ-а Б92 објавила је да је поднела кривичне пријаве против више лица која су запосленима у тој медијској кући претила батинама до смрти, а Верану Матићу, главном и одговорном уреднику информативног програма Б92 и председнику владине Комисије за истрагу убистава новинара, ритуалним убиством, за пример другима, "на сред Теразија". 

За АНЕМ је неприхватљиво да, не само Б92, као један од оригиналних оснивача асоцијације и Веран Матић, њен први председник, већ било која редакција, уредник, или новинар, због свог посла буду изложени нападима и претњама. У случају Б92 и Матића, претње трају већ годинама, и нису више проблем само једне редакције, само једне асоцијације, па чак ни само медијске заједнице, већ читавог друштва. 

У недавно објављеном извештају Комесара за људска права Савета Европе Нилса Муижниекса, уз истицање позитивних помака у медијској сфери у Србији, указано је управо на то да је сама чињеница да је четворо новинара под 24-часовном полицијском заштитом јасан индикатор да њихова безбедност остаје један од горућих проблема у вези са за поштовањем људских права и да Београд мора бити одлучнији у успостављању безбедног медијског окружења. Двоје од тих четворо новинара је из Б92, а један је управо Веран Матић, који је под 24-часовном полицијском заштитом већ пет година. 

Полазећи од значаја улоге коју медији имају у демократским процесима у друштву, која је у условима угрожене елементарне безбедности новинара озбиљно доведена у питање, АНЕМ позива надлежне не само да сваки појединачни случај претњи и напада истраже, а одговорне казне у складу са законом, већ и да у дијалогу са медијским и новинарским удружењима изнађу системске механизме заштите новинара, чија примена би медијско окружење у Србији напокон учинила безбеднијим.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси